Ferdinand Hamer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ferdinand Hamer
Ferdinand hamer.jpg
Født21. august 1840[1]
Nijmegen
Død23. juli 1900[1] (59 år)
Indre Mongolia
Beskjeftigelse Språkforsker, katolsk prest (1864–)
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene

Ferdinandus Hubertus Hamer (født 21. august 1840 i Nijmegen i Nederland, drept 23. juli 1900 i To Tsjeng i Indre Mongolia i Kina) var katolsk kinamisjonær og biskop som ble drept under bokseropprøret i Kina.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hamer var med i den første gruppen på fire misjonsprester fra Scheut-misjonærenes kongregasjon som ankom Indre Mongolia i Kina fra Belgia i 1875. Hans tre kolleger, deriblant kongregasjonens stifter, fader Theophiel Verbist, døde raskt, og da var pater Hamer tilbake nesten alene, men med noen lekfolk til å hjelpe seg.

Etterhvert gikk det bedre med språket og misjonsarbeidet. I 1875 ble han den første biskop med ansvar for det apostoliske vikariat Gansu. I 1889 ble han forflyttet av paven til Det apostoliske vikariat Sørvest-Mongolia. Selv om han slet med språket kom han tett inn på kineserne som satte pris på hans ekstraordinære oppofrelse og hjelpsomhet, og la merke til hans fromhet.[trenger referanse]

I 1899 brøt det antikristne bokseropprøret ut. I juli og august 1900 nådde det området der biskop Hamer hadde ansvaret for misjonene. Bokserne tok ham til fange og i fire dager utsatte de ham for endeløse avhør, og stadig hån, ydmykelse og utspekulert tortur.[trenger referanse] Den 23. juli ble han drept; tre pæler ble stilt sammen slik at de dannet en tripode, og utstyrt med en jernkrok øverst. Så ble biskopen avkledt og i stedet ikledt et bomullsklede og så dynket i olje. Han ble så hengt i et rep fra kroken etter føttene med hodet ned fra kroken. Så ble bomullskledet tent på. Det kom et skrekkelig smerteskrik, og noe etter var han død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Ferdinand Hamer, w61d6cbk

Kilder[rediger | rediger kilde]