Hopp til innhold

Fenian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fenian (pl. Fenians) er et begrep som har blitt brukt siden 1850-årene om irske nasjonalister. Det ble spesielt brukt om medlemmene av Irish Republican Brotherhood (IRB), men også om andre. IRBs amerikanske gren het Fenian Brotherhood.

Ordet er en forvanskning av irsk gælisk fianna, en gruppe krigere som ifølge irsk mytologi beskyttet øya.

Republikanere selv bruker det først og fremst om personer fra den historiske republikanske bevegelsen. På graven til Tom Clarke, en av de henrettede etter påskeopprøret i 1916, står det bare «Fenian» under navnet.

Moderne bruk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sekterismen i Glasgow

I moderne bruk er fenian gjerne et skjellsord. Begrepet brukes spesielt i Skottland og Nord-Irland, hvor det brukes som et samlebegrep om alle irske nasjonalister, og gjerne er utvidet til å inkludere alle katolikker.

I 1984 skapte unionistpolitikeren og UVF-medlemmet George Seawright furore da han under et møte i Belfast Education and Library Board uttalte at katolikker som klagde på bruken av unionsflagget var «fenian avskum som har blitt indoktrinert av den katolske kirke». Fenian var også et av skjellsordene som hyppig ble ropt mot skolejenter under Holy Cross-konflikten.

I Skottland brukes fenian ofte som skjellsord rettet mot det andre lagets fans under fotballkamper, spesielt fra Rangers FCs fans mot Celtic FCs; sistnevnte klubb har sine røtter i den irske innvandrerbefolkningen i Glasgow og har derfor tradisjonelt vært assosiert med irsk nasjonalisme. Ledelsen i Rangers har forsøkt å stoppe bruken av slike skjellsord og anti-katolske sanger. Det kan nevnes at også protestantiske Celtic-spillere som Paul Lambert har blitt skjelt ut som en fenian.

Se også[rediger | rediger kilde]