Feltskyting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Feltskyting med pistol i Arendal i 2007.
Feltskyting med rifle i Sverige i 2012.
Feltskyting med rifle på Landsskytterstevnet i 2007.

Feltskyting er et sett med skytedisipliner for pistol og rifle som vanligvis skytes fra midlertidige standplasser i terrenget på varierende (og noen ganger ukjente) avstander, istedenfor på permanente skytebaner og faste avstander.[1][2] På svensk kalles skyteformen for fältskytte[3][4], og på dansk kalles skyteformen for terrænskydning,[5].

Noen eksempler på disipliner innen feltskyting er :

  • Sveitsisk feltskyting under det sveitsiske skytterforbundet. Det årlige mesterskapet har blitt arrangert i over 130 år, og skytes samtidig på flere forskjellige desentraliserte skytebaner med opp til 135 000 deltakere, som muligens gjør dette til verdens største skytekonkurranse.
  • Jaktfelt skytes med rifle på ulike dyrefigurer med varierende avstander mellom ca. 40-200 meter fra forskjellige skytestillinger, vanligvis stående, sittende og liggende. Vanligvis skytes det på 6 ulike poster med 5 skudd i hver figur. Figurene har en indre treffsone som gir 5 poeng og en ytre treffsone som gir 3 poeng. Med totalt 30 skudd er da maksimal poengsum 150 poeng. Stevner arrangeres i Norge av Norges Jeger- og Fiskerforbund.
  • Presisjonsrifle, som for eksempel Precision Rifle Series (PRS), er både en felt- og langholdsdisiplin hvor det skytes med grovkalibret rifle i terrenget på varierte avstander fra omtrent 10 til 1000 meter. Konkurranser arrangeres i Norge av PRS Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]