Hopp til innhold

Feldenkraismetoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Feldenkraismetoden, ofte bare omtalt som feldenkrais er en alternativ behandlingform basert på yoga, fysiske øvelser, meditasjon, uttøyning og Alexanderteknikken.[1] Tilhengerne av metoden omtaler den som et «somatisk læresystem». Feldenkraismetoden blir brukt for å forbedre bevegelsesmønsteret, ikke for å fokusere på skader eller sykdommer. Målet er ikke å behandle skader, men å bryte vanemønstre som forårsaker eventuelt slitasje og skader. Dette har som mål å forbedre holdning og fysisk funksjon.

Det er lite empirisk forskning på metoden.[1] Noen studier har konkludert med at feldenkraisbehandling ikke har noen medisinsk effekt utover placebo.[1] Andre studier indikerer at metoden kan ha en noe bedre effekt enn tradisjonell fysioterapi når den anvendes i smertebehandling for plager knyttet til muskel-skjelettsystemet.[2]

Bakgrunn og innhold

[rediger | rediger kilde]

Behandlingsformen ble utviklet av den russisk-israelske ingeniøren Moshe Feldenkrais (1904 - 1984). Utøvere av feldenkrais påstår at metoden vil forbedre fysisk funksjon og å utvikle elevens bevisstgjøring om eget bevegelsesmønster.

Moshe Feldenkrais hevdet at ved å forbedre en persons såkalte «kinestetiske sans» og «proprioceptiske selvbevissthet» om sin egen bevegelse kunne lede til økt funksjon og mykhet i bevegelsesapparatet. Feldenkraismetoden er derfor en pedagogisk bevegelsesform hvor det å relære er regnet som viktig, ikke å bli manipulert. Innen Feldenkrais blir det regnet som viktig å innstudere en andre bevegelsesmåter gjennom langsomme repetisjoner for å tillate at denne å bli en del av det normale bevegelsesmønsteret. Som individuelle timer kan disse bevegelsene bli utført på benk med en praktiserende lærer (dette kalles FI: funksjonell integrasjon). Her bruker Feldenkraispedagogen berøring for å veilede en person gjennom bevegelser.

ATM (Awareness Through Movement) En feldenkraispedagog veileder en gruppe gjennom en serie bevegelser. Leksjonene består som regel av lette bevegelser som gradvis utvikles i omfang og kompleksitet, og de er laget slik at deltakerne kan bli mer bevisste på sine vaner og faste mønstre.

Individuelle timer med feldenkraismetoden kalles av utøverne FI (Functional Integration). Her bruker Feldenkraispedagogen berøring for å veilede en person gjennom bevegelser. Teknikken har som mål å hjelpe personen til å oppleve forbindelsene mellom ulike deler av kroppen og til å lære å bevege seg friere uten overflødig kraft-bruk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c NIFAB (3. mai 2018). «Feldenkraismetoden i behandlingsformer». www.nifab.no. NIFAB. Arkivert fra originalen 21. juli 2018. Besøkt 21. juli 2018. 
  2. ^ Malt, Ulrik (21. desember 2016). «feldenkrais». Store medisinske leksikon (norsk). Besøkt 1. november 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]