Hopp til innhold

Feøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Feøy
Feøy havn
LandNorges flagg Norge
FylkeRogaland
KommuneKarmøy
Areal1,3 km²
Høyde o.h.32 meter
Kart
Feøy
59°22′55″N 5°09′22″Ø

Feøy (også Føyno)[1] (Føyne/Føynå på dagligtale) er en øygruppe i Karmøy kommune, beliggende mellom Torvastad og Utsira. Feøy har et areal på 1,3 km² og om lag 40 fastboende (2018). Det var tidligere barneskole her, men denne er nå lagt ned. Fastboende barn går på Torvastad skole (bygget 2015). Rutebåtforbindelse til Haugesund og Torvastad drives i dag av Kolumbus, med overfartstid på henholdsvis 20 minutter og 10 minutter. Dette muliggjør dagpendling til jobb og skole på Karmøy/fastland.

På første halvdel av 1900-tallet var det nikkelgruver på Feøy, som ellers har vært preget av gårdsbruk og fiske. I dag har øya en god del villsau som beiter store deler av året. Ellers driver Norwegian Royal Salmon lakseoppdrett ved Feøy.

Feøy er en svært populær ferieøy med sin skjærgård, viker, kanaler og idylliske friluftsområder. Mange har bygget hytte eller skaffet seg eldre bolighus som de bruker til feriebolig. Det er mulig å leie hytte/hus på øya.

Ved kaien, der rutebåten ankommer, ligger Feøy Dagligvare, som har godt vareutvalg samt salg av diesel og bensin. Det ble tidligere drevet sommerkafé og arrangert ulike tilstelninger på «Feøy Brygge», men driften er nå lagt ned og lokalet solgt til andre aktører.

Fra 1. januar 2019 overtar Norled konsesjonen for rutebåtdriften etter Røværfjord AS. I den forbindelse har Norled satt i bestilling 2 nye hurtiggående katamaraner, som skal gå i fast rutetrafikk mellom Feøy, Røvær, Haugesund og Kveitevik. Det vil bli satt opp flere daglige avganger, og passasjerantallet økes til ca 85 passasjerer. Det vil også bli mulighet til å bestille båten innom Vibrandsøy, som i dag er uten rutebåtforbindelse. Den ene båten, som primært vil trafikkere ruten mellom Røvær og Haugesund, vil ha hybridmotorer, og kommer sannsynligvis til å benytte elektrisk drift i havnebassengene i Haugesund og Røvær. Kapasiteten på høyspentlinjene Karmøy-Feøy-Røvær oppgraderes høsten 2018 for å kunne levere nok strøm til lading av båtens batteripakke ved kailigge på Røvær. Den andre båten som er bestilt, vil bli levert forberedt for hybriddrift, altså med tilsvarende dieselmotorer og gearsystem, men uten elektrisk motor- og batteripakke.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Føyno». Faktaark. Kartverket. Besøkt 10. oktober 2016. 
  2. ^ «Norled bestiller hybrid hurtigbåt: – En prestisjekontrakt for oss». Tu.no (norsk). 17.10.2018. Besøkt 17. oktober 2018. 
  3. ^ «(+) Slik blir de nye hurtigbåtene til Røvær og Feøy». www.h-avis.no (norsk). 14. november 2017. Besøkt 17. oktober 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]