Fauske Arbeiderparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fauske Arbeiderparti er Arbeiderpartiets lokalforening i Fauske kommune i Nordland og deltok i sitt første valg i 1910.

Sulitjelma Arbeiderparti[rediger | rediger kilde]

Sulitjelma arbeiderparti ble stiftet 31. mai 1908 som Sulitjelma Stedlige Partistyre og innmeldt i Det Norske Arbeiderparti gjennom daværende Søndre Salten Kretsparti etter at alle 14 fagforeninger med unntak av Furulund Arbeiderforening meldte seg kollektivt inn i partiet. Som en reaksjon på at Furulund holdt seg utenfor ble Furulund Partiforening stiftet året etter. Flere lag, kvinne- og ungdomsforeninger fra hele kommunen sluttet seg til partiet og i 191516 hadde partiet hele 26 ulike foreninger tilknyttet. Grunnet at partiet hadde blitt så stort og avstandene store dannet foreningene i kommunen som ikke var tilknyttet Sulitjelma eget partistyre på Fauske hvor det var en felles samarbeidskomité med to medlemmer hver fra Sulis og Fauske. Aktiviteten gikk nå nedover og i 1920 måtte det tre generalforsamlinger før det lyktes å få tilstrekkelig antall medlemmer til å møte for å få et godkjent møte.

I 1924 ble vedtektene til partiet sentralt endret, noe som førte til at det ikke lenger var tillatt å melde foreninger kollektivt inn, det be derimot opprettet partigrupper internt i organisasjonene. Dette resulterte i at alle fagforeningene unntatt Jern og Metall, selv om det ble opprettet partiforeninger i Jakobsbakken og Sagmo var det nå bare seks foreninger igjen. Antallet foreninger økte litt og da partiet ble forbudt i 1941 var det ni lag og foreninger tilknyttet.

Partiet ble gjenstartet kort etter frigjøringen og hadde ved 40-års jubileet 447 medlemmer.

Herredstyret[rediger | rediger kilde]

Ved det første valget partiet deltok i var krav om middelskole samt bedre handel med viktige varer som fisk, mel, kull, og treprodukter. Et annet viktig krav var at valgene skulle gjøres som forholdstallsvalg.

Etter kommunestyrevalget 1916 fikk partiet sin første ordfører med Andreas Johan Hagerup i 1917. Gamle krav som sunnhetsinspektør for Sulitjelma og penger til veivedlikehold ble dermed bevilget. I starten var det et problem for representantene at de ikke hadde økonomi til å reise til møtene som ble holdt i bygden (Fauske), noe som ikke bedret seg før partiet startet med reisestøtte i 1925.

Det har med unntak av valget i 1919 alltid vært en liste for arbeiderpartiet i kommunen fordi de mente Fauske hadde opptrådt illojalt i 1918 da Sulitjelma fikk 8 av 17 arbeiderpartiets representanter. Det ble derfor stilt to separate lister i 1919, noe som resulterte at de samlet bare fikk inn 13 representanter.

Partiet i dag[rediger | rediger kilde]

Partiet er i dag organisert med to partilag, et på Fauske og et i Sulitjelma, men partiet hadde i forkant av kommunevalget 2007 havnet i en bitter personstrid mellom sittende ordfører Kjell Eilertsen fra Fauske og leder Tom Vidar Karlsen fra Fauske uten at det er nevneverdige politiske forskjeller på de to kandidatene.[1] med krav om nytt nominasjonsmøte etter at 5 personer uten stemmerett avgav stemme i det første møtet.[2] Som en konsekvens av krangelen falt partiet med 8% ved valget og Fauske fikk for første gang siden 1916 borgerlig ordfører.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Farlig langdrag for Fauske Ap». Avisa Nordland. 19. september 2006. Besøkt 23. september 2006. 
  2. ^ «Får ikke være med å avgjøre sin skjebne». Saltenposten. 21. september 2006. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 23. september 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]