Fasettert søk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fasettert søk, også kalt fasettert navigasjon, er en metode for å navigere nettsider der informasjonen kan filtreres etter flere kriterier samtidig, og hvor opptellingen av antall treff begrenses til det antall nettsider som matcher alle filterkriteriene. Ofte kan en bruker først gjøre et fritekstsøk, og deretter kan trefflisten snevres ytterligere inn ved å klikke på kategorier ("fasetter") for å begrense trefflisten til de av dokumentene som matcher dette kriteriet.

Et av fortrinnene ved fasettert navigasjon er at det ikke vil bli vist "tomme kategorier", det vil si kategorilenker som ikke leder til noen dokument.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Prinsippet bak fasettert navigasjon ble først beskrevet av den indiske bibliotekaren Ranganathan på 1930-tallet som et alternativ til hierarkiske klassifikasjonssystemer som Deweys desimalklassifikasjon.[1] Ranganathans system var lite praktisk å ta i bruk før internett femti år sendere gjorde dette praktisk gjennomførlig. Første moderne implementasjon av fasettert søk ble Flamenco-prosjektet ved University of California, Berkeley på 1990-tallet.

Eksempler på norske nettsteder som benytter fasettering[rediger | rediger kilde]

Programvare for fasettert navigasjon[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ David Weinberger: Everything is mischellaneous s.80