Far og herre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Far og herre
orig. Padre padrone
Generell informasjon
SjangerBiografisk drama
Utgivelsesår1977
Prod.landItalia
Lengde1 t. 54 min.
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegiPaolo og Vittorio Taviani
ProdusentGiuliani G. De Negri
ManusforfatterGavino Ledda
Paolo Taviani
Vittorio Taviani
SjeffotografMario Masini
KlippRoberto Perpignani
Foran kamera
MedvirkendeOmero Antonutti
Annen informasjon
Filmformat35 mm / 1.66 : 1
Premiere17. mai 1977 (Cannes FF)
2. september 1977 (Italia)
Eksterne lenker

Far og herre (org. Padre Padrone) er en italiensk biografisk dramafilm fra 1977 regissert av Vittorio og Paolo Taviani.[1] Manus bygger på den selvbiografiske romanen Padre Padrone av forfatteren og lingvisten Gavino Ledda.

Filmen ble belønnet både med Gullpalmen og kritikernes store pris FIPRESCI under Filmfestivalen i Cannes.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner i dokumentarisk stil ven en barneskole i Siligo som seks år gamle Gavino går på. Hans tyranniske far, en bonde, kommer til skolen og kunngjør for læreren og alle de andre studentene at Gavino er nødt til å forlate skolen for å passe på familiens husdyr. Under farens sadistiske oppførsel er Gavino, de neste fjorten årene, nødt til å ta vare på sauer i de sardinske fjellene. Men etter hvert begynner han å gjøre opprør mot faren sin.

Gavino blir reddet fra familien og deres isolasjon fra resten av samfunnet når han blir innkalt til militærtjeneste. I løpet av denne perioden lærer han om elektronikk, språk og klassisk musikk, og lengter etter å skaffe seg høyere utdannelse. Når Gavino kommer hjem, erklærer han overfor faren sin at han ønsker å begynne ved et universitet. Men faren hans var kraftig imot dette, og fortelle at han kommer til å kaste ham ut av deres hjem. Det oppstår en voldsom konflikt mellom dem, ​​men Gavino begynner til slutt ved universitetet. Han begynner som lingvist, og spesialiserer seg på opprinnelsen til det sardinsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på Filmweb.no» (norsk). Besøkt 8. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]