Hopp til innhold

Familien Amberson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Familien Amberson
orig. The Magnificent Ambersons
Generell informasjon
Utgivelsesår1942
Prod.landUSAs flagg USA
Språkengelsk
Bak kamera
RegiOrson Welles
MusikkBernard Herrmann
SjeffotografStanley Cortez
KlippRobert Wise
Prod.selskapRKO Radio Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Familien Amberson (originaltittel: The Magnificent Ambersons) er en amerikansk dramafilm fra 1942 med regi og manus av Orson Welles, basert på en en roman av Booth Tarkington. Det var Welles andre spillefilm som regissør og han bidrar også som filmens fortellerstemme.

Hovedrollene spilles av Joseph Cotten, Dolores Costello, Anne Baxter, Tim Holt, Agnes Moorehead og Ray Collins. Filmen ble nominert til fire Oscar-priser og ble i 1991 tatt med i National Film Registry.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Ambersons-familien er den klart rikeste familien i en liten by i Midtvesten, de siste tiårene på 1800-tallet. Som ung mann ønsker Eugene Morgan å gifte seg med den vakre Isabel Amberson. Men hun avviser ham etter at han offentlig har gjort henne flau, i stedet giftet hun seg med Wilbur Minafer, en lidenskapsløs mann hun ikke elsker. De får sønnen George. På begynnelsen av 1900-tallet holder major Amberson en stor fest ved Amberson Mansion for George, som er hjemme på ferie fra college. Eugene, nå enkemann som nettopp har kommet tilbake til byen etter 20 år, er også til stede.

George liker ikke Eugene, og latterliggjør Eugenes investering i kjøretøy. Men han liker øyeblikkelig Eugenes datter Lucy. Wilbur Minafer taper en betydelig sum penger på dårlige investeringer, og dør kort tid senere. George er stort sett uberørt av farens død. Natten etter begravelsen erter han Fanny, som er besatt av Eugene. Tiden går. Eugene blir etter hvert velstående som produsent av kjøretøy. Lucy avviser Georges ekteskapsforslag, og mener at han ikke har noen ambisjon i livet annet enn å være velstående. Lucy forlater deretter byen. Amberson-familien inviterer den ensomme Eugene til middag hvor George, som beskylder ham for å ha vendt Lucy mot ham, kritiserer hans store interesse for kjøretøy. Den kvelden får George høre fra tante Fanny at Eugene har fridd Isabel. I dårlig humør, konfronterer han en nabo som han påstår har spredt sladder om moren hans.

Dagen etter nekter George å la Eugene se moren sin. Jack forteller Isabel om Georges forferdelige oppførsel, men hun nekter å gjøre noe som kan irritere sønnen hennes. Eugene skriver til Isabel og ber henne velge mellom sønnen og kjærligheten. Isabel velger George. Lucy kommer hjem for å oppdage at George har tatt moren sin til Europa på ferie. Flere måneder senere blir Isabel alvorlig syk, men George vil ikke la henne komme hjem fordi dette kan føre til at hun får ett bedre forhold til Eugene. George nekter å la Eugene komme inn i huset for å besøke Isabel på dødsleiet, til tross for at hun ber om å få se Eugene en siste gang.

Etter Isabels dødsfall synker major Amberson inn i senilitet og dør. Boet hans er nærmest verdiløst. Jack forlater byen, i håp om å finne arbeid i andre byer. George finner seg høyere betalt arbeid i en kjemisk fabrikk, og gir ham nok penger til seg selv og Fanny å leve av. George vandrer rundt i byen, forbløffet av de moderne fabrikkene og områdene, før han blir alvorlig skadet av en bil. Lucy og Eugene går for å se ham på sykehuset i ett forsøk på å bli venner igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]