Falsorhipidius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Falsorhipidius
Nomenklatur
Falsorhipidius
Pic, 1947
Populærnavn
snyltebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieTenebrionoidea[2]
Økologi
Antall arter: 2
Habitat: terrestrisk, parasitter på andre insekter
Utbredelse: Asia, Oseania
Inndelt i

Falsorhipidius er en slekt av snyltebiller som skiller seg ganske mye fra andre biller når det gjelder utseende og levevis. De er blant de svært få billene som lever som parasittoider, det vil si at larvene utvikler seg på en vert som de til slutt dreper, i motsetning til ekte parasitter som ikke dreper verten sin.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (ca. 3 millimeter), avlange, brune snyltebiller. Hannene har trolig buskformede antenner (mangler hos typpeeksemplarene), hunnene er ukjente, men trolig larvelignende. Dekkvingene er ganske reduserte slik at hannene overflatisk kan minne om fluer. Hodet har svært store fasettøyne som dekker det meste av hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Snyltebillene lever som parasitoider på andre insekter, det vil si at larvene utvikler seg på eller inne i en vert som de til slutt dreper. Dette i motsetning til såkalte ekte parasitter, som ikke dreper verten sin. Blant vertene finnes kakerlakker, treborende biller, bier og veps. De nyklekte larvene, som blir kalt planidium-larver, er små, langbeinte og kjappe. De kryper omkring til de finner en passende vert og hekter seg fast i denne, og forandrer seg deretter til en tykk, kortbent larve som spiser på verten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene er beskrevet fra Vietnam og Bismarckarkipelet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. oktober 2020. Besøkt 24. oktober 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 24. oktober 2020. Besøkt 24. oktober 2020. 
  3. ^ Petersen, B. 1967: A new species of Falsorhipidius Pic, with notes on the genus (Col., Rhipiphoridae). Entomologiske meddelelser 35: 327–332.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]