Fallingwater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fallingwater
FallingwaterWright.jpg
Beliggenhet
AdresseFallingwater, 1491 Mill Run Road, Mill Run, PA 15464
Land USARediger på Wikidata
KommuneFayette County (Pennsylvania)
Historiske fakta
FormålOpprinnelig helgebolig, nå museum
EierWestern Pennsylvania Conservancy
Arkitekt Frank Lloyd WrightRediger på Wikidata
StilretningModernisme
Etablert1936
Påbegynt1936
Ferdigstilt1939
Restaurert2002
Bygningsdata
Etasjer4
Kart
Map
Fallingwater
39°54′22″N 79°28′05″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Fallingwater, også kjent som Edgar Kaufmann house, er et hus tegnet av Frank Lloyd Wright i 1935 i Mill Run i Fayette County i Pennsylvania. Huset er delvis bygd over en foss i elva Bear Run og er et av de mest berømte verkene til Wright.

Historie[rediger | rediger kilde]

Edgar Kaufmann, Sr. var en vellykket forretningsmann i Pittsburgh og grunnlegger av Kaufmann's Department Store. Sønnen hans, Edgar Kaufmann, Jr., studerte arkitektur med Wright som læremester. Familien Kaufmann ønsket et nytt feriehus og sønnens fascinasjon for Wrights idéer gjorde at jobben med å designe huset ble tildelt sistnevnte. Da Wright ble ansatt for å gjøre jobben, antok Kaufmann-familien at huset skulle ligge slik at det hadde en utsikt mot fossen, men ble temmelig overrasket da det viste seg at Wright ville plassere bygningen over fossen.

Bruk av huset[rediger | rediger kilde]

Fallingwater var familiens helgebolig fra 1937 til 1963. I 1963 donerte Kaufmann, Jr. eiendommen til Western Pennsylvania Conservancy. Året etter ble den tilgjengelig for offentligheten som museum og nesten fem millioner mennesker har besøkt huset (per januar 2008). I dag[når?] besøker mer enn 120 000 personer huset årlig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]