Faksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Faksjon er et konstruert engelsk uttrykk, faction fra fact (fakta) og fiction (fiksjon), og ble opprinnelig brukt om en bestemt type journalistikk i aviser hvor uttrykksmiddelet og fortellerteknikken benyttet trekk fra litterær fiksjon for å formidle fakta. I generell betydning er det brukt for å beskrive en roman, en novelle eller en artikkel som er basert på virkelige historiske hendelser, men vevd sammen med fiktiv skriving.

Et eksempel er boken «According to Queeney» av forfatteren Beryl Bainbridge hvor boken beskriver det siste årene til Samuel Johnsons liv slik det blir sett gjennom øynene til Queeney Thrale, den eldste datteren til Henry Thale og Hester Thale. De som søker fakta har en tendens til å mislike faksjon ved at de påpeker at det er forvirrende å vite hva som er sant eller ikke. Andre mener at enhver form for biografi er en faksjon ettersom de færreste biografer er i stand til å gå inn i hodet til et annet menneske.

Selv om ordet faksjon eksisterer er det lite brukt i Norge, sannsynligvis for at det har en kunstig klang i de flestes ører.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

http://edu.hioa.no/helgerid/litteraturogmedieleksikon/faksjon.pdf