Factotum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Factotum
orig. Factotum
Generell informasjon
SjangerDramakomedie
Utgivelsesår2005
Prod.landFransk / Norsk / Amerikansk / Tysk
Lengde96 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiBent Hamer
ProdusentChristine Kunewa Walker
ManusforfatterCharles Bukowski
Bent Hamer
Jim Stark
MusikkKristin Asbjørnsen
SjeffotografJohn Christian Rosenlund
KlippPål Gengenbach
Foran kamera
MedvirkendeMatt Dillon
Lili Taylor
Marisa Tomei
Didier Flamand
Eksterne lenker

Factotum er en norsk film fra 2005. Filmen er spilt inn i Norge og USA. Regien var ved Bent Hamer. Filmen er basert på den amerikanske forfatteren Charles Bukowskis roman med samme navn. Handlingen dreier rundt Bukowskis alter ego «Henry Chinaski».

USA, Tyskland, Frankrike og Sverige var også involvert i produksjonen.

Ifølge Medietilsynet er filmens stemning gjennomgående dyster med innslag av rus, sex og vold.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vi møter Matt Dillon som Hank. Han får sparken for n.te-gang, og sjekker inn på et billig hotell. Han har allerede jobbet ved, og får sparken fra, en rekke forskjellige jobber. Disse jobbene inkluderer blant annet rengjøring av en massiv skulptur, levering av is, arbeid ved en sylteagurk-fabrikk, eller ved et sykkel-lager. I løpet av disse jobbene møter han diverse eksentriske, ofte alkoholiserte, karakterer. Han drikker og skriver. Romaner, essays og poesi kommer ut i et forbausende tempo, men forlag og magasiner nekter å publisere manus i samme tempo som han produserer dem.

Hank har hatt mange kvinner, men det er noe spesielt med Jan (Lili Taylor). De deler samme begeistring for rus. De er periodevis i et forhold. Men de slår opp igjen etter å ha innsett at forholdet deres har blitt kjedelig og forutsigbart, og at de egentlig ikke trenger hverandre lenger. Rundt Hank og Jans turbulente liv på skyggesiden av det amerikanske samfunnet, sirkler utallige alkoholikere, horer og smågamblere. Mot slutten av historien finner Chinaski ut at han er mest komfortabel med å være alene, bare med bare alkoholen og forfatterskapet for å holde ham med selskap.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]