FBK Kaunas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kauno futbolo beisbolo klubas er en litauisk fotballklubb fra byen Kaunas. Klubben spiller for tiden i A Lyga, de øverste serienivået i litauisk fotball, hvor de har blitt mestere de to siste årene, 2006 og 2007. Etter årtusenskiftet har klubben vært dominerende i litauisk fotball etter å ha vunnet serien alle årene fra 2000 til 2007 utenom 2005. Klubben vant også serien i 1999, og har vunnet den litauiske cupen fire ganger og supercupen tre ganger. Nåværende trener Andrei Zygmantovitch fra Hviterussland.

Opprinnelig ble klubben grunnlagt i 1960 under navnet Banga Kaunas. Etter at Litauen løsrev seg fra Sovjetunionen og ble en egen stat har klubben blitt omstrukturert. I 1993 skiftet den navn til FBK Kaunas og det ble også dannet en egen baseballseksjon (som senere skilte seg ut og ble BK Lituanica Kaunas).

Klubben blir sponset av ŪKIO Bankas, en bank som har Vladimir Romanov som hovedakjseeier. Romanov har brukt sin sterke stilling i den skotske klubben Heart of Midlothian FC til å skaffe FBK Kaunas en rekke låneavtaler. Med andre ord har en rekke forskjellige litauiske spillere fått prøve seg i den øverste fotballigaen i Skottland. Eksempler på disse er Edgaras Jankauskas, Bruno Aguiar, Andrius Velička, Nerijus Barasa, Marius Žaliūkas og Roman Bednář. Bednář klarte å få en permanent kontrakt med Heart of Midlothian, og Velička gjorde seg bemerket nok til at Viking og senere Rangers kjøpte spilleren.

KBK Kaunas har flere ganger spilt i Champions League hvor klubben har møtt storheter som Liverpool, Celtic og Rangers. Klubben spiller sine hjemmekamper på S. Darius and S. Girėnas Stadium som har en kapasitet på omtrent 8500 mennesker. Stadionet er også hjemmearenaen til fotballandslaget til Litauen.