Første oppdrag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Første oppdrag
orig. The Recruit
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 31. januar 2003
Prod.landUSA USA
Lengde115 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørRoger Donaldson
ProdusentGary Barber
Roger Birnbaum
ManusforfatterKurt Wimmer
Mitch Glazer
MusikkKlaus Badelt
Foran kamera
MedvirkendeAl Pacino
Colin Farrell
Bridget Moynahan
Gabriel Macht
Karl Pruner
Prod.selskapTouchstone Pictures
Eksterne lenker

Første oppdrag er en amerikansk spionfilm fra 2003, regissert av Roger Donaldson. Al Pacino og Colin Farrell spiller noen av hovedrollene. Filmen ble utgitt i Nord-Amerika 31. januar 2003.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

James Clayton (Colin Farrell), som studerte dataprogrammering ved MIT, blir rekruttert av Walter Burke (Al Pacino) i Central Intelligence Agency (CIA). Clayton ønsker å finne informasjon om faren sin som forsvant da Clayton var barn, og han mistenker at faren hans var en aktiv CIA-agent da han plutselig forsvant. Etter å ha vært vitne til en ekstraordinær demonstrasjon av Clayton`s datakunnskaper, tester Burke ham med et puslespill skrevet som en kode i en avis. Han består flere psykometriske og psykoanalytiske tester, og blir tatt med til et treningsanlegg drevet av CIA. Burke og andre instruktører underviser de nye rekruttene i forskjellige former for spionasje og samle inn etteretningsinformasjon. Under en øvelse blir Clayton og en annen rekrutt, Layla Moore (Bridget Moynahan) kidnappet av noen som tilsynelatende kommer fra en utenlandsk etterretningstjeneste.

Clayton blir tatt med til en isolert celle og utsatt for tortur i flere dager, men han nekter å oppgi noen navn eller informasjon om CIA. Når fangevokterne sier at hans uvilje og trass bidrar til at Layla lider unødvendig, så gir Clayton etter og gir dem navnet til Burke. En av veggene i cellen åpner seg og avdekker Burke, Layla, og de andre rekruttene som sitter i forelesningssal, etter å ha vært vitne til hele arrangementet. Det viser seg at kidnappingen bare var en øvelse. Clayton får sparken fra treningsprogrammet, men Burke kommer senere og sier at han har blitt ansatt likevel. Burke gir Clayton ordre om å spionere på Layla, og han påstår at CIA tror at hun er en muldvarp for en utenlandsk etterretningstjeneste som planlegger å stjele et topp hemmelig datavirus fra CIAs database. Clayton innleder et romantisk forhold med Layla, og finner beviser på at hun stjeler viruset med en USB-minnepinne. Clayton overvåker Layla når hun gir et notat til kontakten sin, og han følger etter kontakten hennes gjennom en tog-stasjon. Etter en kort basketak, dreper Clayton kontakten hennes, og han oppdager at dette var Zack (Gabriel Macht), en CIA-agent som også var rekrutt i samme treningsprogram som Clayton.

Når Clayton konfronterer Layla med bevisene, forklarer Layla at hun har fått i oppgave å teste sikkerheten ved CIA-hovedkvarteret ved å prøve å fjerne et falsk virus, og Zack var der for å øve på å ta imot hemmelig informasjon fra kontakter uten at noen andre legger merke til det. Clayton er skeptisk til historien hennes, og han rapporterer hva hun har sagt til Burke som først gratulerer ham for å ha bestått "den endelige testen." Han tar Burke i en løgn, når Burke prøver å overbevise ham om at pistolen som Burke ga ham bare var ladet med løsskudd. Clayton avfyrer et skudd og beviser at Burke lyver til ham, men han flykter når Burke slår pistolen ut av hånden hans. Burke løper etter Clayton gjennom en forlatt lagerbygning, og han skryter av at han planlegger å selge viruset for 3 millioner dollar. Clayton påstår at Burke`s innrømmelser har blitt kringkastet fra en bærbar datamaskin og rett til CIAs hovedkvarter. Burke blir rasende og jager etter Clayton ut av bygningen hvor SWAT befinner seg. CIA var der for å arrestere Clayton fordi de trodde at det var han som hadde stjålet viruset, og de hadde ingen kunnskap om Burke`s forræderi. Burke tror han er fanget, og sier at hvordan han har følt seg urettferdig behandlet fra CIA, og agentene konkluderer med at Burke er den faktiske forræderen. Burke innser at han har inkriminert seg selv, og han trekker pistolen sin, så politiet skyter ham. Etterpå går Clayton tilbake til CIAs hovedkvarter for debriefing. I Langley, Virginia kommenterer den assisterende direktøren, Dennis Slayne (Karl Pruner) at Clayton`s far faktisk var ansatt i CIA før han døde.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]