Eyrehalvøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eyrehalvøya og Spencergulfens beliggenhet i Australia
Eyrehalvøya ved Whyalla
Ved Coffin Bay nasjonalpark på Eyrehalvøya
Ved Venus Bay på Eyrehalvøya

Eyrehalvøya (engelsk: Eyre Peninsula) er ei trekantet halvøy i Sør-Australia. Den ligger mellom Spencergulfen i øst og Australbukta i vest. I nord grenser den mot fjellområdet Gawler Ranges. Den er oppkalt etter oppdageren Edward John Eyre.

De største byene på selve halvøya er havnebyen Port Lincoln lengst i sør og Whyalla i nordøst. Helt i ytterkanten av halvøya ligger Port Augusta og Ceduna, i henholdsvis nordøst og nordvest.

På Eyre-halvøya ligger en rekke nasjonalparker, herunder Lincoln nasjonalpark, Coffin Bay nasjonalpark og Gawler Ranges nasjonalpark, samt flere naturreservater og andre verneområder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kysten ble først utforsket av Matthew Flinders i 1801-02, mens vestkysten ble besøkt av Nicolas Baudin omtrent på samme tid. Edward John Eyre, som halvøya er oppkalt etter, utforsket deler av den i årene 1839-1841. Halvøya ble til slutt utforsket i 1844 av en gruppe ledet av John Charles Darke, som ble drept av lokale urinnvånere da han returnerte til Port Lincoln.

I januar 2005 var Eyrehalvøya åsted for en av de verste skogbrannene i Australia de siste tjue år, hvor ni mennesker mistet livet.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Den viktigste næringsveien på halvøya er jordbruk. I de tørrere områdene i nord drives det korndyrking samt sau- og kvegfarmer, mens det i de fuktigere områdene lenger sør drives melkeproduksjon og dyrkes vindruer. Port Lincoln har vært et senter for Australias fiske etter tunfisk, og i buktene langs kysten drives fiskeoppdrett. Det er også endel gruvedrift på halvøya. Ved Cowell ligger en jadegruve, men det ved Iron Knob utvinnes jernmalm.

Transport[rediger | rediger kilde]

Hovedveiene på halvøya er Eyre Highway, som krysser halvøya lengst i nord,, mens Flinders Highway går langs vestkysten og Lincoln Highway langs østkysten. Den smalsporede og isolerte jernbanen Eyre Peninsula Railway, med et nettverk på rundt 600 kilometer, benyttes hovedsakelig til transport av hvete og gips til havnene ved kysten. Det er lufthavner med forbindelser til Adelaide i Port Lincoln, Whyalla, Port Augusta og Ceduna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]