Ey sham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Ey sham» (hebraisk: אי שם, norsk: Et sted) var Israels bidrag i Eurovision Song Contest 1973. Sangen er skrevet av Nurit Hirsh, med tekst av Ehud Manor. Artisten Ilanit framfører den, og sangen kom på fjerdeplass i konkurransen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sangen var Israels første bidrag i Eurovision Song Contest, og Ilanit framførte den på hebraisk. Årsaken til at Israel fikk delta i en europeisk sangkonkurranse, skyldes at Israel ligger innenfor Det europeiske kringkastingsområdet. Den israelske rikskringkasteren er også et fullverdig medlem av Den europeiske kringkastingsunion.

Utdypende artikkel: Israel i Eurovision Song Contest

Illanit var sist ut på scenen 7. april 1973, etter Frankrikes bidrag. I avstemningen fikk låten 97 poeng og endte med det på fjerdeplass. Dette er en av de sterkeste debuter i Eurovision Song Contest-historien. Komponisten Nurit Hirsch var også dirigent for det israelske bidraget. Ehud Manor skrev senere seks andre israelske Eurovision-bidrag.

Teksten

Sangen er en dramatisk ballade, hvor Ilanit synger om å komme til den brå innseelsen om hva hun må gjøre med sin elsker. Hun synger om at de «går nå», i håp om at «et eller annet sted – der i sammen må vi finne hagen/kjærlighetens hage». Ut fra framføringens tone virker det som om dette er et håp om at paret kan være seg selv uten press fra andre.[1]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

C.C. Bøyesen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Kom dag». Four Jets har spilt inn sangen. Den ble utgitt på LP-platen Euro-Treff 3 (Nett 513) i 1973.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ei sham – lyrics». Diggiloo Thrush. Besøkt 17. desember 2016. 
  2. ^ Se plateetiketten
Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
ingen


Israels bidrag i Eurovision Song Contest
1973
Etterfølger :
«Natati la khayay» med Kaveret