Extensible Messaging and Presence Protocol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logoen til Jabber
Logoen til Jabber

Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) (tidligere Jabber[1]) er en åpen, XML-basert internettprotokoll for direktemeldinger og tilstedeværelsesinformasjon. Jabber-basert programvare er i bruk på tusenvis av tjenere over hele internett, og brukes av over ti millioner mennesker verden over, ifølge Jabber Software Foundation [1].

Jeremie Miller startet prosjektet i 1998, og det første offentlige programslippet skjedde i mai 2000. Prosjektets hovedprodukt er jabberd, en tjener som Jabber-klienter kan koble seg til for å komme seg på Jabber. Denne tjeneren kan enten danne et privat Jabber-nettverk (eksempelvis bak en brannmur), eller den kan tilslutte seg det globale, offentlige Jabber-nettverket.

Transportører[rediger | rediger kilde]

Et nøkkelkonsept bak Jabber-systemet er transportører, også kjent som gateways, som tillater brukere tilgang til direktemeldingsnettverk som bruker andre protokoller, slik som AIM, ICQ, MSN Messenger og Windows Messenger, SMS eller e-post. Til forskjell fra multiprotokoll-klienter som Gaim eller Kopete, gir Jabber denne tilgangen på tjenernivå ved å kommunisere over spesielle transporttjenester som kjører på en tjener langt borte. Enhver Jabber-bruker kan «registrere seg» hos en av disse transportørene ved å oppgi nødvendig informasjon for å logge seg på det bestemte nettverket, og kan deretter kommunisere med brukere av det nettverket som om de også var Jabber-brukere. Dette betyr at enhver klient med fullstendig støtte for Jabber-protokollen kan brukes for å koble seg på ethvert nettverk som en transport eksisterer for, uten at det behøves noe ekstra kode i klienten. Transportsystemet er ment å lette overgangen til Jabber mens markedet ennå er fullt av proprietære direktemeldingstjenester.

Standardiserte direktemeldinger[rediger | rediger kilde]

Grunnlaget for Jabber-protokollen, som nå styres av Jabber Software Foundation, har blitt sendt som et standardiseringsforslag til IETF under navnet XMPP, og blitt godkjent som den offisielle standarden for direktemeldinger. SIMPLE, en konkurrerende standard basert på SIP-protokollen, konkurrerer om den samme statusen.

Jabber-klienter[rediger | rediger kilde]

Her lister vi opp en rekke klienter som støtter Jabber.

Rene Jabber-klienter[rediger | rediger kilde]

Multiprotokoll-klienter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Linuxguiden: Den opprinnelige artikkelen fra linuxguiden.no finnes på Jabber. Teksten er lisensiert under GNU fri dokumentasjonslisens, og kan derfor brukes på Wikipedia.