Exit (1970)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Exit
Generell informasjon
UtgivelsesårDanmark 23. mars 1970
Norge 20. april 1970
Prod.landNorge Norge
Danmark Danmark
Lengde97 min.
SpråkNorsk
Dansk
Bak kamera
RegiPål Løkkeberg
ProdusentJac. Held, Hans Mathisen, Niels Ween
(produksjonssjefer / produksjonsledere)
ManusforfatterCarl Henrik Svenstedt
Pål Løkkeberg
MusikkJan Garbarek
SjeffotografClaus Loof
Halvor Næss
KlippMika Jovanović
Pål Løkkeberg
Randi Weum
Prod.selskapNorsk Film A/S
Nordisk Films Kompagni A/S
Eksterne lenker

Exit (dansk tittel: Forbryderisk elskov) er en norsk-dansk spillefilm fra 1970, regissert av Pål Løkkeberg. Manus ble skrevet av Løkkeberg og Carl Henrik Svenstedt. Randi Weum var manuskonsulent og manus-supervisor.[1]

Pål Løkkeberg hadde en sentral rolle i modernismen i norsk film. Filmen har modernistiske trekk ved seg og er inspirert av den franske nye bølgen og spesielt Jean-Luc Godards spesielle stil. Kryssklipping og jump cuts preger filmen og gir den det eksperimentelle uttrykket som ofte assosieres med modernistisk film. Vibeke Løkkeberg innehar hovedrollen som den rastløse konen som søker spenning og variasjon i den ellers så traurige hverdagen.

Synopsis[rediger | rediger kilde]

Maria (Vibeke Løkkeberg) er gift med businessmannen Carl (Tor Stokke), som er svært engasjert i arbeidet sitt. Maria er svømmelærer på fritiden sin, men ønsker noe mer ut av livet sitt. Hun vil ha mer spenning i hverdagen. Maria mistenker seg for å være gravid og går til legen for å få svar, det viser seg at hun venter barn. Hun forteller det til Carl som entusiastisk gjør seg klar til å feire nyheten, men Maria vil ikke ha det. Hun møter den danske arbeideren Lou (Claus Nissen) og inngår et forhold til ham. De to rømmer etter hvert og raner et postkontor med Lous venn Jens (Tutte Lemkow). Det oppstår konflikt mellom Jens og Maria, de skyter ham og rømmet til Marias feriested på en øde holme. Her tilbringer de dagene sine i håp om at de skal kunne slå seg ned der. Filmen er noe samfunnskritisk og stiller spørsmål til hvor kvinnen hører hjemme i samfunnet og det å søke spenning og opprørskhet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Vibeke Løkkeberg Maria
Claus Nissen Lou
Tutte Lemkow Jens
Tor Stokke Carl

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forbyderisk elskov i DFIs filmdatabase

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]