Excelsior Stadium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Excelsior Stadium
KallenavnNew Broomfield
AdresseSkottlands flagg Airdrie, North Lanarkshire
BeliggenhetAirdrie
LandStorbritannia
BrukereAirdrie United FC
UnderlagKunstgress
Banestørrelse105 × 68,6 meter
Kapasitet10 171 (bare sitteplasser)
Tidligere navnShyberry Excelsior Stadium
Historiske data
Åpnet1998
Kart
Excelsior Stadium
55°51′35″N 3°57′35″V

Excelsior Stadium er hjemmebanen til Airdrie United FC i den skotske fotballigaen. Stadionet ble bygget i 1998 for Airdrieonians FC, og da Airdrieonians ble slått konkurs og oppløst fire år senere, begynte Airdrie United å spille sine hjemmekamper der.

Da stadionet var åpnet for første gang, ble det offisielt kalt for Shyberry Excelsior Stadium ("Shyberry" var selskapet som sponset stadionet da det ble bygget). Supporterne, og også noen ganger pressen, refererer ofte til stadionet som New Broomfield, som er et mer tiltalende navn sett fra Airdries ståsted, på grunn av klubbens tilknytning til den tidligere hjemmebanen for Airdrieonians, Broomfield Park.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter salget av Airdrieonians' hjemmebane (Broomfield Park) til den store supermarkedkjeden Safeway i 1994 var klubben i flere år på leting etter en passende tomt og søkte byggetillatelse for en ny hjemmebane. Bakgrunnen for flyttingen var ønsket om å bygge et stadion som ville innfri kravene for spill i Skotsk Premier League (klubbene måtte ha et stadion med minst ti tusen sitteplasser). Byggearbeidet på Excelsior Stadium ble til slutt fullført i 1998, og Airdrieonians spilte der inntil klubben ble oppløst på grunn av stor gjeld i mai 2002. Dette etterlot en plass ledig i den skotske fotballigaen, som ble besatt av Northern Premier League-laget Gretna.

For å få plass i ligaen, måtte eieren av Airdrie United, Jim Ballatyne, kjøpe ut den skrantende klubben Clydebank, og de forandret deres navn og draktfarger og flyttet laget til Airdrie, North Lanarkshire.

Rekorder og fakta[rediger | rediger kilde]

Tilskuerrekorden på New Broomfield ble satt i finalen av Challenge Cup mellom Hamilton Academical og St. Mirren, som fant sted den 6. november 2005. 9 613 tilskuere så denne kampen, som St. Mirren vant 2–1.

Det høyeste tilskuertallet for en Airdrieonians-kamp er 8 762, og dette publikumsoppmøtet ble oppnådd da Airdrieonians spilte mot Celtic i en skotsk ligacupkamp i august 1998. Tilskuerrekorden for en Airdrie United-kamp er 5 924, og denne rekorden ble satt under en skotsk FA-cupkamp (tredje runde) mot rivalene fra Lanarkshire, Motherwell, i januar 2007.

Excelsior Stadium er det høyestliggende stadionet i Skottland, med sine 124 meter over havet. Det nest høyeste stadionet i Skottland, målt etter meter over havet, er Motherwells Fir Park.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Utsikt fra Jack Dalziel Stand mot South stand

Stadionet har plass til 10 171 sittende tilskuere, og i tillegg til Airdrie Uniteds hjemmekamper har det også vært åsted for finaler i Scottish Challenge Cup, så vel som kamper for det skotske U-21-landslaget, reservekamper for Old Firm og i august 2008 var det scene for Queen of the Souths andre kvalifiseringsrundekamp i UEFA-cupen mot Nordsjælland. Stadionet har også vært arena for alle kvalifiseringskampene for Motherwell i Europaligaen i 2009-2010-sesongen, mot Llanelli, Flamurtari og Steaua București, i den første, andre og tredje runden respektivt.

Det har også vært flere veldedighetsarrangementer på stadionet, og det kan også arrangere konserter i fremtiden.

I tillegg til VIP-bokser har stadionet også konferanse- og festlokaler, med seks enkeltrom og en supporterpub, som alle befinner seg i hovedtribunen (Jack Dalziel Stand).

Fasiliteter for handikappede er også til stede på tribunene i nord, øst og sør.

En idrettsskadeklinikk befinner seg under hovedtribunen.

Ni five-a-side-fotballbaner ble laget for offentlig bruk i 2010, rett overfor stadionet mot tribunene i sør og øst. Parkeringsplassene fikk nytt dekke, og nytt gjerde og inngangsporter ble reist rundt hele yttergrensen av stadionområdet.

På slutten av 2009-2010-sesongen ble det satt i gang arbeid på banen for å kunne innfri standardene hos FIFA, og et moderne kunstgressdekke ble lagt. Selv om dette arbeidet var ment å være fullført før 2010-2011-sesongen, måtte Airdrie United spille sin åpningskamp i Alba Challenge Cup mot Ayr United på Alloa Athletics stadion Recreation Park i juli, siden arbeidet hadde blitt forsinket på grunn av mye regn.

Den første ligakampen som ble spilt på det nye underlaget fant sted den 14. august 2010, da Airdrie tok imot Ayr United. Banen blir også benyttet av flere lokale amatørlag. Excelsior Stadium er bare ett av fire stadioner i det skotske ligasystemet som har kunstgressdekke. De andre er Recreation Park, Alloa, Links Park (Montrose FC) og Ochilview Park (Stenhousemuir FC).

Dimensjonene på stadion

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]