Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss
Kart
Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss
58°34′59″N 7°46′44″Ø
Nettstedhttps://www.setesdalsmuseet.no/faste-utstillingar/evje-og-hornnes-museum/

Kart som viser hvor i Norge Evje befinner seg.
Utsikten fra Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss over elven Otra
Praktfull grønn amazonitt og ordførerkjede i amazonitt.
Fasettslipt citrin fra Landsverk 1 gruve, Evje og Hornnes kommune
Kvartskrystall fra Landsverk 1 gruve, Evje og Hornnes kommune.
Gamle bygninger bak Fennefoss museum
Spelsau bak Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss
Forsiden av planen til å bygge nytt gruve- og geologimuseum på Evje

Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss er et museum på Fennefoss[1] i Agder fylke. Museet ble opprettet i 1975 av noen lokale ildsjeler, blant annet Sigmund Monen og Alf Georg Kjetså.[2] Opprinnelig var det et bygdemuseum, men etter hvert ble de geologiske samlingene som skritt for skritt ble ervervet stadig mer viktig.

Bakgrunn for den geologiske samlingen[rediger | rediger kilde]

I hel Sør-Norge finnes det et stort antall spesielle mineralforekomster hvor det ble utvunnet feltspat, kvarts, glimmer og til dels også sjeldne mineraler. Denne type forekomst kaller geologer pegmatitt, og består i hovedsak av store krystaller eller masser av nevnte mineraler, slik at det var lett å drive gruvedrift etter dem.

Av alle områder hvor det var gruvedrift, skilte Evje-Iveland-området seg ut på grunn av at det ofte fantes store mengder sjeldne mineraler sammen med hovedmineralene.[3] Til å begynne med var disse mineralene kun av akademisk interesse, men i etterkrigstiden ble det populært å samle mineraler. Etter hvert kom det stadig flere turister fra Tyskland, som også har en svært innholdsrik gruvehistorie, som først og fremst var ute etter å samle mineraler.

Utover på 1960-tallet besøkte stadig flere samlere Evje-Iveland-området, og lokale gruveeiere og andre samlere så på dette som en forretningssjanse. Flere gruver ble åpnet for turister, som mot betaling av en liten avgift fikk lov å samle mineraler. Det ble åpnet flere butikker der de tilreisende hobbygeologene kunne kjøpe med seg mineraler hjem, og en nederlandsk steinsliper etablerte verksted på stedet.[4]

Bygdemuseet[rediger | rediger kilde]

I 1975 ble gården Fennefoss kjøpt for å anlegge det som i dag er Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss.[5]

Våningshusets første etasje inneholder et rom innredet som et gammelt klasserom, Evje-apoteket fra 1900-tallet, rosemaling, husgeråd. I andre etasje vises tradisjonelle husflidsgjenstander og en gammel stue.

I tillegg til bygningen som rommer de ulike samlingene består området av sju andre gamle bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Det er to stolpehus, en badstue (badestove), en årestue (årestove), et kvernhus, en smie og til slutt en bygning som rommer både fjøs, løe og låve.

Mineralsamlingene[rediger | rediger kilde]

Gjennom årene ervervet museet flere komplette samlinger og kommunen hadde satt av penger for innkjøp av mineraler i de tilfellene noe nytt ble funnet. Mineralsamlingen inneholdt i 2021 om lag 5600 eksemplarer. Det meste av samlingen er norske prøver, og et stort antall av prøvene stammer fra gruver i Evje-Iveland-området.

I andre etasje finnes det tre rom med separate mineralutstillinger. I det største rommet vises kommunens systematiske samling, som ble bygd opp ved innkjøp av prøver fra forhandlere og samlere. En annen rom viser samlingen til Theodor Gautestad og Odd S.H. Hansen. Det finnes tekster og bilder som beskriver livet til disse to viktige samlerne. I tillegg finnes det temautstillinger om beryll og glimmer, og gjennom tekst og relevante gjenstander vises det hva disse mineraler blir brukt til.

På gangen er det en seksjon som handler om Flåt nikkelgruve, som en gang var Europas største nikkelgruve, og det blir sagt at gruva til og med var verdens største, selv om det var bare i en meget kort periode. Her vises det flere gamle bilder og gruvedriftrelaterte gjenstander.

I det siste rommet i andre etasje vises utstillinger om geologien i Evje-Iveland-området og om Pierre og Marie Curie. Museet fikk donert et antikt elektroskop fra tidlig 1900-tall, basert på et patent av Pierre Curie. Rundt dette instrumentet har det blitt bygd opp en utstilling som belyser aspekter av historien rundt disse eminente forskerne og deres arbeid med å oppdage radium og polonium. Det står også en monter med norske smykkesteiner i dette utstillingsrommet.

Tredje etasje er med et lite unntak viet til samlingen til Kristen Dale. Han var en samler fra Bygland. Som ung gutt syklet han rundt for å besøke så mange gruver som mulig. Senere dro han gjennom hele Norge for å samle mineraler og finne nye forekomster. Dale-samlingen er organisert etter fylke, og kalles derfor en geografisk samling. I et av montrene i samme rom finnes det en liten samling bygget opp av Gunnar Nordbø; for det meste prøver fra området rundt Langesundsfjorden.

I et annet rom finnes det flere montere med prøver fra gruver i Evje og Hornnes kommune, pluss Kristen Dales utenlandske samling. I gangen finnes det mineraler fra Setesdalskommunene, Iveland, Kristiansandsområdet og Langesundfjord. I det siste rommet i tredje etasje finnes det mineraler fra alle norske fylker. Høydepunktene inkluderer veldig flott anatas fra Hardangervidda, praktfulle zirkonkrystaller fra Seiland i Finnmark, spennende kalsittkrystaller fra Kjørholt gruve i Breivik og mange andre mineraler fra gruver og forekomster over hele landet.

Skrinlagte planer om et nytt museum[rediger | rediger kilde]

Rundt år 2000 ble det gjort et forsøk med å bygge nytt museum på Mykleåsen[6], noen kilometer utenfor Evje sentrum, hvor den store Flåt nikkelgruve[7] en gang lå. Hele mineralsamlingen skulle da flyttes dit, i et mer moderne bygg, med profesjonelle montre og konferansesal. Det ble gitt penger til et forprosjekt, og en arkitekt fikk jobben med å utvikle et konsept. Da kommunen så det ferdige forslaget, konkluderte den med at prosjektet ville bli for dyrt.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss et rent kommunalt museum. I 2005 ble museet konsolidert med Setesdalsmuseet, som i sin tur ble konsolidert med Aust-Agder museum og arkiv i Arendal i 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fennefoss – Setesdalswiki». www.setesdalswiki.no. Besøkt 27. februar 2021. 
  2. ^ «Alf Georg Kjetså – Setesdalswiki». www.setesdalswiki.no. Besøkt 25. februar 2021. 
  3. ^ Frigstad, O.F. (2003). Kultursoge for Evje og Hornnes. Band II. Olav. O. Uleberg og Olav Kleveland. Evje og Hornnes bygdeboknemnd. s. 23. 
  4. ^ «ODDESTEMMEN STEINSLIPERI - Jarl Verhagen». www.oddestemmen.com. Besøkt 25. februar 2021. 
  5. ^ «Evje og Hornnes Museum». www.setesdalsmuseet.no (norsk). Besøkt 1. mars 2021. 
  6. ^ «Mykleåsen – Setesdalswiki». www.setesdalswiki.no. Besøkt 1. mars 2021. 
  7. ^ «Flåt nikkelgruve – Setesdalswiki». www.setesdalswiki.no. Besøkt 1. mars 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frigstad, O.F. i Kultursoge for Evje og Hornnes. Band II. Olav. O. Uleberg og Olav Kleveland. Evje og Hornnes bygdeboknemnd 2003. (side 23)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]