Europeisk nettverk av geoparker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Europeisk Geopark)
Hopp til navigering Hopp til søk
kart over Europeisk nettverk av geoparker, oppdatert per mars 2008: 32 geoparker i 13 land.

Europeisk nettverk av geoparker (engelsk: European Geoparks Network, EGN) er en grenseoverskridende partnerskap av geoparker over Europa som ble etablert i 2004. Hensikten var gi felles støtte til å etablere og utrede mulige geoparker over det europeiske kontinentet. En avtale i 2004 sørget for at alle geoparker godkjent av det europeiske nettverket også ble medlemmer av UNESCOs Globale nettverk av geoparker (GGN).[1][2]

Begynnelsen på Europeisk nettverk av geoparker kom i 2000 med kun fire geoparker, den formelle etableringen var i 2004 og per begynnelsen av 2017 er det 69 geoparker i 23 land over hele Europa.[3] Medlemmene av nettverket har møter minst to ganger årlig for å diskutere emner av felles interesse, for å velge og akseptere nye geoparker og validere eksisterende. Fokuset til nettverket er å oppnå bærekraftig økonomisk vekst i de aktuelle områdene ved å gjøre det meste ut av deres kulturelle, geologiske og bredere naturarv, ikke minst via utvikling av geoturisme.

Definisjon på geopark[rediger | rediger kilde]

Geopark Mølen i Brunlanes i Larvik kommune i Vestfold fylke.

En geopark er et avgrenset geografisk område som viser en viktig del av Jordens geologi. De utvalgte geoparkene framhever seg med et geologisk mangfold som er enestående. Hensikten med geoparkene er å formidle kunnskap til lokalbefolkning og besøkende om geologiens betydning for landskap, biologisk mangfold, landbruk, bosetning, industriutvikling, samferdsel og kultur.

En geopark må ha en solid administrasjon og finansiell basis. Den må sørge for en god forvaltning av geologisk naturarv i området. Det innebærer en strategi for bærekraftig bruk. Geoparker skal komme innbyggerne til gode ved å være en ressurs i småskala næringsutvikling, reiseliv, undervisning og lokal identitetsbygging.

Norske geoparker[rediger | rediger kilde]

Gea Norvegica Geopark var den første geoparken i Norden. Den består av kommunene Larvik og Lardal i Vestfold, samt seks kommuner i Telemark: Bamble, Kragerø, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien. Gea Norvegica Geopark ble åpnet i 2008 av nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Magma Geopark er den andre geoparken i Norden. Den består av kommunene Bjerkreim, Eigersund, Lund og Sokndal i Rogaland, samt Flekkefjord i Vest-Agder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Introduction» Arkivert 28. august 2017 hos Wayback Machine., European Geoparks Network
  2. ^ «UNESCO Global Geoparks og European Geoparks Network»[død lenke] (PDF), Gea Norvegica Geopark og Kragerø kommune
  3. ^ «Meet our Geoparks» Arkivert 7. november 2012 hos Wayback Machine., European Geoparks Network

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]