Europeisk nettverk av geoparker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Europeisk Geopark»)
kart over Europeisk nettverk av geoparker, oppdatert per mars 2008: 32 geoparker i 13 land.

Europeisk nettverk av geoparker (engelsk: European Geoparks Network, EGN) er en grenseoverskridende partnerskap av geoparker over Europa som ble etablert i 2004. Hensikten var gi felles støtte til å etablere og utrede mulige geoparker over det europeiske kontinentet. En avtale i 2004 sørget for at alle geoparker godkjent av det europeiske nettverket også ble medlemmer av UNESCOs Globale nettverk av geoparker (GGN).[1][2]

Begynnelsen på Europeisk nettverk av geoparker kom i 2000 med kun fire geoparker, den formelle etableringen var i 2004 og per begynnelsen av 2017 er det 69 geoparker i 23 land over hele Europa.[3] Medlemmene av nettverket har møter minst to ganger årlig for å diskutere emner av felles interesse, for å velge og akseptere nye geoparker og validere eksisterende. Fokuset til nettverket er å oppnå bærekraftig økonomisk vekst i de aktuelle områdene ved å gjøre det meste ut av deres kulturelle, geologiske og bredere naturarv, ikke minst via utvikling av geoturisme.

Geopark Mølen i Brunlanes i Larvik kommune i Vestfold fylke.

Norske geoparker[rediger | rediger kilde]

Gea Norvegica Geopark var den første geoparken i Norden. Den består av kommunene Larvik og Lardal i Vestfold, samt seks kommuner i Telemark: Bamble, Kragerø, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien. Gea Norvegica Geopark ble åpnet i 2008 av nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Magma Geopark er den andre geoparken i Norden. Den består av kommunene Bjerkreim, Eigersund, Lund og Sokndal i Rogaland, samt Flekkefjord i Vest-Agder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Introduction» Arkivert 28. august 2017 hos Wayback Machine., European Geoparks Network
  2. ^ «UNESCO Global Geoparks og European Geoparks Network»[død lenke] (PDF), Gea Norvegica Geopark og Kragerø kommune
  3. ^ «Meet our Geoparks» Arkivert 7. november 2012 hos Wayback Machine., European Geoparks Network

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata