Magma Geopark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Magma Geopark er den andre europeiske geoparken i Norden, ved siden av Gea Norvegica Geopark i Grenlandsområdet. Magma Geopark er etablert i Rogaland anortosittprovins, en drøyt 900 millioner år gammel utbruddsprovins med magmatisk anortositt, ilmenitt, og andre dypbergarter.

Geoparken består av kommunene Bjerkreim, Eigersund, Lund og Sokndal i Rogaland, samt Flekkefjord i Vest-Agder.

Hensikten med en geopark er formidling av geologiens betydning. Målgruppene er lokalbefolkningen, skoler og turister. Geoparken skal blant annet komme innbyggerne til gode gjennom å være en ressurs i småskala næringsutvkling, reiseliv, undervisning og lokal identitetsbygging.

Magma Geopark er del av det UNESCO-støttede Gobale Geopark-nettverket (GGN), som pr årsskifte 2014/2015 består av 111 geoparker fra 32 land. 64 av GGNs geoparker er i Europa.

En geopark skal ha et geologisk mangfold som er enestående i europeisk målestokk. For å oppnå status som en geopark skal det i tillegg vise hvordan de geologiske forutsetningene påvirker biologisk mangfold, landbruk, bosetning, industriutvikling, samferdsel og kultur i området.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]