Jolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Seiljolle»)

Jolle er en åpen, liten båt. Den kan enten være en lettbåt/hjelpebåt/etterslepende båt til en større båt eller en seiljolle med ofte livlige seilegenskaper.

En jolle som lettbåt har vanligvis akterspeil (er tverr bak), og nesten alltid en ganske grunn kjøl. De er som oftest 6 – 12 fot lange.

Seilsport[rediger | rediger kilde]

Optimist seiljolle

Seiljoller kan være fra under 8 til over 18 fot lang. Enskrogsjoller har et sverd istedenfor en kjøl, det vil si en finne som kan stikkes ned i båtens senter og gir stabilitet på motvindskurser, den trekkes opp på unnavindskurser. De minste jollene er rekruttjoller for barn fra ca. 7–8 år, den viktigste av disse er Optimistjollen. Når barn vokser til, går de over til større joller som krever en tyngre besetning som Europajolle eller Laser.

Tomannsjoller har et forseil og ofte også en spinnaker. Mer moderne joller har som regel en gennaker. En eller begge besetningsmedlemmer kan henge i trapez, en innretning med wire fra øvre delen av masten masten med en krok i nedre enden som seileren kan huke fast i sin seilvest. Det tillater at man kan stå på sidekanten av båten og dermed flytte vekten utover. Ekstreme joller har også utriggere for å flytte vekten enda lengre ut på siden.

Katamaraner er flerskrogsbåter og som seiljoller har de ofte ekstreme egenskaper.

Olympiske leker[rediger | rediger kilde]

De fleste seilbåter som brukes i Olympiske leker er joller. Den olympiske komiteen bestemmer hvilken jolletyper som skal brukes. For tiden er følgende joller olympiske:

Andre kjente seiljoller[rediger | rediger kilde]

I Norge har ved siden av ungdomsjollene særlig Snipe vært en populær klasse. Enkelte klasser har lokalt stor betydning som Grimstadjollen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]