Estadio El Campín

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Estadio Nemesio Camacho
KallenavnEl Campín
AdresseBogotá
LandColombia
EierByen Bogotá
DriftByen Bogotá
BrukereMillonarios og Independiente Santa Fe
UnderlagNaturgress
Kapasitet48 600
Historiske data
Påbegynt1936
Åpnet14. august 1938
Kart
Estadio El Campín
4°38′45″N 74°04′39″V

Nemesio Camacho «El Campín» Stadion er det største stadionet i Bogotá i Colombia. Det er hjemmebanen til Independiente Santa Fe og Millonarios, samt landslagsarena for Colombias herrelandslag i fotball, sammen med Barranquillas Estadio Metropolitano. Stadionet er oppkalt etter Nemesio Camacho, som var tidligere leder for det den gang eksisterende gatebilsystemet i Bogotá. Han var også faren til Luis Camacho, som tilbudte landområdet der stadionet ligger i dag. Navnet Campin er en forenkling av «camping», siden det lå en campingplass her tidligere. Stadionet har en kapasitet på 48 600 sitteplasser, og ble bl.a. brukt til finalearena for Copa América 2001, da Colombia ble kåret til søramerikansk mester.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jorge Eliécer Gaitán, den gang borgermester i Bogotá, fikk ideen til å bygge stadionet i 1934. Dette sammenfalt med byens 400-årsjubileum. Dermed kunne man også arrangere «Juegos bolivarianos» der i 1938. Inntil da hadde den eneste store fotballbanen vært «La Merced», som var relativt liten i denne sammenhengen. Like etter borgermesterens forslag om å bygge stadionet, ble byen tilbudt landområder av byrådsmedlem Luis Camacho.

Til det første profesjonelle colombianske mesterskapet i 1948 var stadionkapasiteten på 23 500 sitteplasser. Siden har det vært ombygd en rekke ganger, og toppkapasiteten var 62 500 i 1968. Siden den gang har det blitt færre plasser på grunn av mange ombygninger og nye krav fra FIFA.

Den første fotballkampen som ble spilt her var landskampen mellom Colombia og Ecuador 10. august 1938. Millionarios har spilt på «El Campin» siden 1938 og Santa Fe siden 1951. Landslaget bruker stadionet regelmessig, og det er kanskje mest kjent for finalekampen i Copa América i 2001, da Mexico ble slått. Arenaen kan være et av flere internasjonale stadioner som muligens skal forbys av FIFA til landskamper fordi den ligger over 2500 meter over havet. Det foreligger en midlertidig konsesjon mens man behandler saken.

Konserter[rediger | rediger kilde]