Erwin Bootz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erwin Bootz
Kabarett der Komiker; Erwin Bootz 015354g.jpg
Født30. juni 1907
Szczecin
Død27. desember 1982 (75 år)
Hamburg
Beskjeftigelse Entertainer, pianist, skribent
Nasjonalitet Tyskland

Erwin Bootz (født 30. juni 1907 i Stettin i Tyskland (nå Szczecin i Polen), død 27. desember 1982 i Hamburg i Tyskland) var en tysk pianist, arrangør, musikalsk leder, filmarbeider mm. Han er framfor alt kjent som pianist i den berømte tyske vokalsekstetten Comedian Harmonists.

Bootz var sønn av en velstående musikkhandler og hadde to søsken og fire stesøsken. Som barn fikk han undervisning i pianospill, først hjemme, senere på konservatorium i hjembyen. 17 år gammel, i 1924 begynte han på Hochschule für Musik i Berlin hvor han studerte i fire år.

Erwin Bootz hadde som mål å bli konsertpianist, men hadde en sterk dragning mot kabaret og teater. Gjennom en bekjent traff han Asparukh Lesjnikov som tok ham med til det nystartede ensemblet Comedian Harmonists. De manglet pianist og Bootz fikk oppgaven.

Bortsett fra et kort opphold våren 1931, da han ville prøve på en solokarrière ved Kabarett der Komiker i Berlin, hadde han i årene 1927 til 1935 stor kunstnerisk og økonomisk suksess med Comedian Harmonists (se egen artikkel).

I 1932 giftet han seg med jødiske Ursula Erkan. Han skilte seg fra henne i 1938.

Etter at Comedian Harmonists ble oppløst som følge av det nazistiske styrets forbud mot å la jøder opptre, fortsatte Erwin Bootz fram til 1938 som pianist i det etterfølgende «ariske» ensemblet Meister-Sextett i Tyskland. Deretter var han musikalsk leder, dirigent, komponist, tekstforfatter og solist ved Kabarett der Komiker.

I 1939 giftet han seg på nytt og fikk senere en sønn. Under andre verdenskrig gjorde han tjeneste i Wehrmacht med kulturarrangement og radiosendinger for soldater. Fra 1948 til 1959 arbeidet han som filmdubber, dialogforfatter og dialogregissør ved Bavaria Film og MGM.

I 1959 emigrerte han av skattemessige årsaker til Canada og arbeidet som forsikringsagent, senere som barpianist. Han opptrådte regelmessig i kanadisk fjernsyn og radio. Han giftet seg for tredje gang.

I 1971 flyttet Bootz tilbake til Hamburg. Han fikk etterhvert stilling som musikalsk leder ved Schauspielhaus Bochum og engasjementer ved Theater in Bremen og Schillertheater i Berlin. Han medvirket i radiosendinger om historien til Comedian Harmoninsts.

I 1975 ble han intervjuet for en dokumentarfilm om ensemblet av Eberhard Fechner. I 1976 opptrådte han i Dresden, i 1980 i «Tempodrom» Berlin. Han døde i 1982.