Ertesypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ertesypress
Ertesypress
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamaecyparis pisifera
(Siebold & Zucc.) Endl.
Norsk(e) navn: Ertesypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Chamaecyparis
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: blandingsskog
Utbredelse: Japan

Ertesypress (Chamaecyparis pisifera, japansk サワラ, sawara) er et bartre innenfor dvergsypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Den vokser bare i Japan – på øyene Honshū og Kyūshū i sørlige og midtre områder av landet. Hele treet er giftig.

Arten blir 35–50 meter høy, og kjennes på den rødbrune, trevlaktige barken, grenene som ligger flatt horisontalt, og stammen på inntil 2 meter diameter. Den har flate, vifteaktige bladskudd på 1–2 mm, som sitter parvis og er skjellaktige med ett stomatabånd under. Unge skudd har mer nålaktige blader, inntil 4-8 mm lange. De er myke og blågrønne. De ovale frøkonglene modner på 7–8 måneder, og inntil 8 mm brede. De 6–10 skjellene på konglen er parvis satt, og modnes om høsten.

Den svært like arten taiwansypress har inntil 12 mm lange kongler med 8–16 skjell, og skiller seg nesten bare gjennom dette i fra ertesypress som har inntil 8 mm lange kongler og bare 6–10 kongleskjell. Videre skiller ertesypressen seg fra den nært beslektede solsypress (Chamaecyparis obtusa) ved at ertesypress har spissede ender på skjellbladene, mens solsypress har avrundede skjellblader uten spiss.

Hele treet er giftig. Arten er sårbar for utryddelse på grunn av hogst for bruk i bygging av templer og møbler i Japan. Trevirket lukter svakt av sitron, og motstår forråtnelse godt. Det finnes mange kultivarer, så sikker identifisering av arten er ikke alltid lett.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Barken er rødbrun og vertikalt trevlete eller furet.