Eropterus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eropterus
Eropterus trilineatus
Nomenklatur
Eropterus
Green, 1951
Populærnavn
rødvinger[1]
(maskebiller)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieBløtvinger og lysbiller
Økologi
Antall arter: 10
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Holarktisk
Inndelt i

Eropterus er en slekt av biller i familien rødvinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (ca. 10 mm, avlange, stort sett svarte rødvinger. Antennene er trådformede. Dekkvingene er temmelig myke og læraktige, men hos andre kan de være kraftig kitiniserte (harde). De kan ha et nettmønstret overflate eller lengderibber. Brystskjoldet (pronotum) er mer eller mindre firkantet, med spissvinklede bakhjørner, gjerne rødt med en svart midtflekk. Oversiden er delt opp i flere celler skilt med opphøyde ribber. Beina er korte og kraftige. Alle føtter har fem ledd.

Hodet er lite, mer eller mindre nedoverrettet, men synlig, sett ovenfra (det vil si, det dekkes ikke av brystskjoldet). Hos noen grupper er det smalt og trukket ut til en lang snute. Antennene er 9-11 leddete, lange, sagtakkede, kamformede eller med lange, bladformede utvekster, gjerne noe flate. De er festet tett sammen på pannen like ved fasettøynene.

Larvene er avlange og flate, som oftest harde (kraftige sklerotiserte).

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne billene er dagaktive og treffes gjerne på blomster, der de spiser nektar og pollen. Andre arter tar trolig ikke næring til seg som voksne. Larvene kan finnes under bark, i jord eller mellom løvstrø. Munndelene tyder på at de lever av flytende føde, men det er uvisst hva de faktisk spiser. Råtnende plantemateriale og slimsopp har blitt foreslått.

Mimikrykomplekser[rediger | rediger kilde]

Rødvingene inneholder en rekke usmakelige og giftige stoffer og blir derfor unngått av rovdyr. De sterke fargene, med røde dekkvinger som gjerne har en svart spiss, er signaler om dette (aposematisme). En rekke andre insekter ligner på rødvingenes farger, i noen tilfeller er likheten så stor at de er vanskelige å skille fra ekte rødvinger. Dette kalles et mimikry-kompleks.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Nord-Amerika og Øst-Asia.

Systematisk oversikt med noen arter[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger [2]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 26. oktober 2020. Besøkt 26. oktober 2020. 
  2. ^ BioLib - Lycidae [1] Besøkt 18. oktober 2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]