Erling Sandmo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erling Sandmo
Født6. november 1963 (56 år)
Far Agnar Sandmo
Søsken Sigurd Sandmo
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Universitetsforlagets lærebokpris (2011)

Erling Sverdrup Sandmo (født 6. november 1963) er en norsk historiker, radioprogramleder og musikkritiker. Han er professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, konservering og historie.[1] Sandmo har særlig skrevet om kriminalhistorie, mentalitetshistorie i tidlig nytid, rettshistorie, historiografi og klassisk musikkhistorie. I 2017 ble Sandmo ansatt av Nasjonalbiblioteket for å lede arbeidet med oppbyggingen av sitt nye senter for forskning på og formidling av historiske kart.[2]

Sandmo ble cand philol. ved Universitetet i Oslo i 1991.[3] Han disputerte til doktorgraden i 1998 på avhandlingen Slagsbrødre. En studie av vold i to norske regioner i tiden fram mot eneveldet som er en mentalitetshistorisk studie om fenomenet vold i Norge i første del av 1600-tallet.[4] Sandmo har også markert seg som rettshistoriker og har utgitt bind to av Norges Høyesteretts historie, som dekker perioden 1905-65.

Historiesyn[rediger | rediger kilde]

Sandmos tidlige arbeider søkte å introdusere den franske filosofen og idéhistorikeren Michel Foucaults metoder og begreper i norsk historie. Han skrev forordet til et av Foucaults oversatte verker i Bokklubbens Kulturbibliotek. Han er derfor en av de norske historikere som klarest har tatt til orde for synspunkter fra postmodernistisk historieteori. Hans doktorgradsarbeid fokuserte på hvordan bøndenes og statsmaktens forståelse av vold endret seg i løpet av 1600-tallet. Satt på spissen «oppstod» vold først da statsmakten definerte visse handlinger som sådan. Dette er et eksempel på det postmodernistiske synet at bruk av språk omdefinerer virkeligheten. Retorikken og vederheftigheten i en av Sandmos tidlige artikler er blitt gransket i Johan L. Tønnessons analyse Vitenskapens stemmer.[5] Sandmo har sammen med andre forfattere utgitt norgeshistorieverk for universitetsstudenter. I 2014 utgav han et bok om historieforståelse og historiografi, Tid for historie. En bok om historiske spørsmål, om hvordan historikere gir mening til historiske kilder.[6]

Musikkritiker[rediger | rediger kilde]

I 1993 gav han ut boka Klassisk musikk: en veiviser til de store komponistene og de gode innspillingene.[7] Han er fast musikkanmelder i Morgenbladet. I en årrekke ledet han radioprogrammet På Sporet – nytt på CD i NRK P2 sammen med Ragnhild Veire, avdøde Nina Krohn, og tidligere Kjell Hillveg.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av Agnar Sandmo, professor i samfunnsøkonomi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Universitetet i Oslos nettsider
  2. ^ «Erling Sandmo skal lede Nasjonalbibliotekets kartsenter Bibliotekutvikling.no». Bibliotekutvikling.no. 27. oktober 2017. Arkivert fra originalen 27. oktober 2017. 
  3. ^ Erling Sandmo Tingets tenkemåter : kriminalitet og rettssaker i Rendalen 1763-97 Hovedoppgave i historie - Universitetet i Oslo, 1991
  4. ^ Erling Sandmo Slagsbrødre : en studie av vold i to norske regioner i tiden fram mot eneveldet Avhandling (dr. philos.) - Universitetet i Oslo, 1997
  5. ^ Vitenskapens stemmer
  6. ^ morgenbladet.no [1] Tid for historie. En bok om historiske spørsmål anmeldt av Bo Lindegaard 22.01.2015. arrvev.no Arrvev.no Arkivert 1. desember 2017 hos Wayback Machine. Tid for historie. En bok om historiske spørsmål anmeldt av Per Strømholm, Arr. Idéhistorisk tidsskrift, nr. 1, 2015. historieblogg.no Anne Minken, Om en frosk og en firfoting i en by Erling Sandmo ikke klarte å finne på noe kart, historieblogg.no, 13. februar 2015.
  7. ^ Erling_Sandmo (1993). Klassisk musikk: en veiviser til de store komponistene og de gode innspillingene. [Oslo]: Gyldendal/Ekstrabokklubben. ISBN 8205206104. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)