Erik A. Nordquelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Erik Andersen Nordquelle»)
Erik A. Nordquelle
Født12. juni 1858[1]Rediger på Wikidata
Kvelde
Død3. jan. 1938[2]Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelsePastor Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Erik Andersen Nordquelle (født 12. juni 1858, på Månejordet i Kvelde i Hedrum, død 3. januar 1938) var leder (pastor) for De Frie Evangeliske Forsamlinger, eller De frie venner som de også kalles.

De Frie Evangeliske Forsamlinger, regnes av mange som en del av pinsebevegelsen. Historisk har det vært enkelte forskjeller i synet på dåpen i Den hellige ånd (åndsdåpen).

Barratt og åndsdåpen[rediger | rediger kilde]

Thomas Ball Barratt hadde vært i USA og blitt åndsdøpt der. Våren 1907 hadde Thomas Ball Barratt vekkelsesmøter i Kristiania, med forkynnelse om dåp i Den hellig ånd, helliggjørelse og tungetale. Det var vanskelig å finne et egnet lokale. Nordquelle og hans venner i menigheten de frie venner i Torvgaten 7, i Kristiania (Oslo), overlot sin talerstol til Barratt. Det ble etter hvert et nært samarbeid mellom Nordquelle og Barratt.

Mange kristne var skeptiske til Barratts åndsdåp, og den nye vekkelsen møtte motstand. Tross motstand, eller som følge av medieoppmerksomhet og folkesnakk, fikk møtene stor oppslutning. Vekkelsen i Kristiania spredde seg utover i Norge. Flere etablerte menigheter sluttet seg til bevegelsen.

Samarbeidet mellom Barratt og Nordquelle (De frie venner) var godt lenge. Men da Barratt leide et eget lokale i Møllergata 38, utviklet samarbeidet seg til en konflikt. De frie venner mente Barratt hadde startet med konkurrerende møter. Det endte med en splittelse. Nordquelle ble leder (pastor) for De Frie Evangeliske Forsamlinger. Barratts møter i Møllergata ble etter hvert til pinsebevegelsen.

I 1916 ble virksomheten i Møllegata 38 etablert som en pinsemenighet. Idag heter menigheten Filadelfia Oslo og ligger i St. Olavs gate.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Aftenposten, type referanse dødsannonse, utgitt 7. januar 1938[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Johansen, Oddvar. 2006. Ånden falt rundt juletreet! Korsets Seier, 30. juni 2006. side 12-13.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]