Erik A. Nordquelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Erik Andersen Nordquelle (født 12. juni 1858, på Månejordet i Kvelde i Hedrum, døde 1938) var leder (pastor) for De Frie Evangeliske Forsamlinger, eller De frie venner som de også kalles. Han kunne med god grunn vært kalt «pinsebevegelsens mor» og «den frie evangeliske bevegelsens far» i Norge.

De Frie Evangeliske Forsamlinger, regnes av mange som en del av pinsebevegelsen. Historisk har det vært noen små forskjeller i synet på dåpen i Den hellige ånd (åndsdåpen).

Barratt og åndsdåpen[rediger | rediger kilde]

Thomas Ball Barratt hadde vært i USA og blitt åndsdøpt der. Da han kom tilbake til Norge vakte åndsåpen stor oppsikt. Våren 1907 hadde Thomas Ball Barratt vekkelsesmøter i Kristiania, med forkynnelse om dåp i Den Hellig Ånd, helliggjørelse og tungetale. Det var vanskelig å finne et egnet lokale.

Nordquelle og hans venner i menigheten de frie venner i Torvgaten 7, i Kristiania (Oslo), overlot sin talerstol til Barratt. Det ble etter hvert et nært samarbeid mellom Nordquelle og Barratt.

Mange kristne var skeptiske til Barratts åndsdåp, og den nye vekkelsen møtte sterk motstand også blant kristne. De åndsdøpte ble gjort til latter som religiøse fanatikere. I avisene kom det vitsetegninger. Tross motstand, eller som følge av medieoppmerksomhet og folkesnakk, fikk møtene stor oppslutning. Vekkelsen i Kristiania spredde seg med stor fart utover i Norge, og flere allerede etablerte menigheter sluttet seg til bevegelsen. Samarbeidet mellom Barratt og Nordquelle (De frie venner) var godt lenge. Men da Barratt leide et eget lokale i Møllergata 38. begynte samarbeidet å bli til en konflikt. De frie venner mente Barratt hadde startet med konkurrerende møter. Det endte med en splittelse. Nordquelle ble leder (pastor) for De Frie Evangeliske Forsamlinger. Barratts møter i Møllergata ble etter hvert til pinsebevegelsen. I 1916 ble virksomheten i Møllegata 38 etablert som en pinsemenighet. Idag heter menigheten Filadelfia Oslo og ligger i St. Olavs gate.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Johansen, Oddvar. 2006. Ånden falt rundt juletreet! Korsets Seier, 30. juni 2006. side 12-13.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]