Erich Weinert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Erich Weinert på en DDR-frimerke fra 1990

Erich Bernhard Gustav Weinert (født 4. august 1890 i Magdeburg; død 20. april 1953 i Berlin) var en tysk forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Weinert kom fra en familie med sosialdemoktratisk bakgrunn. Etter en yrkesutdanning i en maskinfabrikk og på en brukskunstskole studerte han ved kunstskolen i Berlin. Han tok eksamen som tegnelærer i 1912 og deltok i første verdenskrig som offiser. Etter krigen jobbet han som lærer og begynte å publisere dikt. Etterhvert skrev han tekster for forskjellig kommunistiske og venstrorienterte tidsskrifter. I 1929 ble han medlem av KPD.

Etter nazistenes maktovertagelse gikk han i eksil og oppholdt seg i Saargebiet, Frankrike og Sovjetunionen. Under den spanske borgerkrigen arbeidet han fra 1937 som reporter i de internasjonale brigadene.

Etter Tysklands angrep på Sovjetunionen i 1941 jobbet han på sovjetisk side med agitasjon. Flygeblader med diktene hans ble kastet ut over tyske stillinger og bak fronten. Han ble president i Nationalkomitee Freies Deutschland.

I 1946 vendte han tilbake til Tyskland og bosatte seg i den sovjetiske okkupasjonssonen hvor han begynte å arbeide i utdanningsadministrasjonen. Han døde i 1953 i Berlin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]