Éric Moussambani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eric Moussambani»)
Éric Moussambani
Født31. mai 1978Rediger på Wikidata (45 år)
Malabo
BeskjeftigelseSvømmer Rediger på Wikidata
NasjonalitetEkvatorial-Guinea

Éric Moussambani (født 31. mai 1978) er en svømmer fra Ekvatorial-Guinea.

Moussambani, kalt «Éric Ålen» av media,[trenger referanse] ble kjent over hele verden under Sommer-OL 2000 i Sydney da han brukte 1,52,72 minutter på sin kvalifiseringsrunde på 100 m fri.

Moussambani fikk delta i OL uten å innfri OL-kravene takket være et wild card-system som lar flere idrettsutøvere fra utviklingsland delta. I kvalifiseringsrunden konkurrerte han mot to andre svømmere, som også hadde kommet til OL på wild card. Begge ble dog diskvalifisert på grunn av feilstart, og Moussambani ble alene om å svømme i sitt heat.

Vinneren på distansen ble til slutt Pieter van den Hoogenband, som brukte 47,84 sekunder, under halvparten av Moussambanis tid. Senere uttalte Moussambani: «De siste femten metrene var svært harde». I dagene og ukene etter ble Moussambani nærmest en folkehelt, og ble invitert til en rekke tv-programmer og andre arrangementer.

Moussambani hadde aldri sett et basseng av olympisk størrelse før han deltok i OL. Han hadde begynt å svømme bare åtte måneder tidligere i et 22-meters-basseng ved et hotel. Selv om han hadde satt personlig rekord på under 60 sekunder på distansen, førte visumproblemer til at han ikke fikk deltatt i Sommer-OL 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]