Erasmus Zahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Erasmus Benedigt Kjerschow Zahl»)
Erasmus Zahl
Født19. jan. 1826Rediger på Wikidata
Død29. apr. 1900Rediger på Wikidata (74 år)
BeskjeftigelseHandelsmann Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Handelsstedet Kjerringøy.
Fotograf: Harald Groven

Erasmus Benedicter (Benedigt) Kjerschow (Kjerskov) Zahl (født 19. januar 1826, død 29. april 1900) var privilegert handelsmann og væreierKjerringøy i Nordland. Han er særlig kjent gjennom Knut Hamsuns figur Mack.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Erasmus Zahl var fra Nordvika i Dønna, hvor faren Hans Hansen Zahl var handelsmann og gjestgiver. Moren var prestedatteren Anne Sophie Samuelsdatter Budde.

Erasmus Zahl flyttet omkring 1840–50 til Kjerringøy lengre nord i amtet, hvor Anna Elisabeth Ellingsen, f. Sverdrup, nylig var blitt enke etter handelsmann Jens Nicolai Ellingsen. Zahl og Anna Ellingsen inngikk ekteskap, og dermed overtok Zahl handelsstedet Kjerringøy. Det var i Zahls tid at Kjerringøy nådde sine velmaktsdager. Flere oppgangsår, og herunder ti års sildeperiode mellom 1865 og 1876, gjorde at Zahl økte sin formue med nærmere 156 000 spesiedaler til 265 000 spesiedaler.

Anna Ellingsen Zahl døde i 1879, etter hun i en alder 78 år falt ned en av trappene i hovedhuset på Kjerringøy. Som enkemann beordret Zahl en rekke forandringer på handelsstedet. Det ble stans av alt salg av drikkevarer, og alkohol skulle heller ikke nytes til måltider. Zahl lot reise dagens kirke på Kjerringøy, som stod ferdig i 1883.

I den andre halvdelen av 1800-tallet var Kjerringøy større enn den nærliggende kjøpstaden Bodø. Likevel hadde handelsstedet ingen havn som klarte å ta imot stadig større båter og skip. Handelsstedet tjente nemlig som mellomhavn for fiskere som ventet på godt veir for å dra videre til Lofoten. Flere hundre og visstnok opptil tusen fiskere kunne samtidig oppholde seg på stedet. Etterhvert som båtene ble større og dessuten fikk motor, mistet Kjerringøy, i likhet med flere fiskevær langs Nordlands kyst, denne funksjonen.

Erasmus Zahl døde i 1900 av slag. Han var uten barn og livsarvinger. Ved auksjon ble handelsstedet kjøpt og drevet videre, og virksomheten bestod frem til 1956. Nordlandsmuseet overtok virksomheten i 1959, som i dag driver med omvisning og kafé.

Mack[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1800-tallet gav Erasmus Zahl pengestøtte til Knut Hamsun som ung og fattig forfatter. Senere takket Hamsun sin velgjører ved å bruke Zahl som modell for figuren Mack, som opptrer i flere av Hamsuns romaner, blant andre Pan (1894), Sværmere (1904) og dobbelromanen Benoni og Rosa (1908).[1]

Samfunnet i Nordland gjennomgikk større forandringer sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Tradisjoner ble utfordret av moderne ideer, og det sosiale hierarki, i hvilket Zahl hadde en ledende stilling, kom gradvis til å forandres som følge av blant annet industrialisering og urbanisering. Hamsun var, som det gjennomgående kommer til uttrykk i hans litteratur, forsvarer av det gamle samfunn. For eksempel i Benoni og Rosa skildrer Hamsun en almuens mann og oppkomling, Benoni Hartvigsen, «med ironisk distanse, men også med betydelig sympati».[1]

Anetavle[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Knut Hamsun – utdypning i Store norske leksikon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]