Nordvik gamle handelssted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nordvik gamle handelssted ligger i Dønna kommune, og er kommunens tusenårssted. Det er trolig Nord-Norges eldste og best bevarte handelssted.

Handelsmannen i Nordvika hadde også gjestgiveribevilgning, og drev med jektefart til Bergen. Etterhvert fikk stedet også telegrafstasjon og poståpneri. I fem generasjoner satt slekten Zahl på handelsstedet, fra slutten av 1600-tallet til 1898. Da ga den siste Zahl opp og solgte stedet til familien Smith fra Lauvøy.

Den mest kjente av Zahl-slekten er kanskje han som ble handelsmann på Kjerringøy - Erasmus Benedigt Kjerschow Zahl. Han var født og oppvokst i Nordvika.

Da Nordvika hadde sin storhetstid i 1880-årene sto det i alt 16 bygninger på stedet. Hovedbygningen med sine 35 meter og 26 rom er bygd i flere etapper. Den eldste delen er antagelig fra midten av 1700-tallet.

Handelsstedet ligger ca. 1,5 km nord for kommunesenteret Solfjellsjøen. Stedet eies av foreningen "Nordvika gamle handelssted", og huser i dag Dønna museum, en avdeling i Helgeland Museum.

Kilder[rediger | rediger kilde]