Eplehaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eplehaugen
LandNorges flagg Norge
KommuneBærum
Kart
Eplehaugen
59°56′10″N 10°29′42″Ø

Eplehaugen er en husmannsplassBærums Verk under Bærums Verk hovedgård.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Eplehaugen ligger øst i lia under Eineåsen, sørvest for Bærums Verk hovedgård, eller «slottet» som det også kalles. Plassen finnes avmerket på kart så langt tilbake som 1882.

Det er sannsynlighet for at Eplehaugen lå der lenge før Hovedgården ble påbegynt i 1848.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Karakteristisk for Eplehaugen er den usedvanlig lange bygningen, hvor våningshus og uthus ligger i hver sin ende. (Kilde: Bærum bibliotek)

Slaggsteinsmur

Den lange bygningen er et resultat av mange tilbygg opp igjennom generasjonene. Boligdelen har bestått av 2 leiligheter som i dag er slått sammen. Det er derfor dobbelt opp av fjøs, stall, vognskjul og vedskjul. Bygningen er ca. 55 meter lang.

Boligdelen er laftet, antakelig senere er panelt innvendig og utvendig med stående panel. Stall og skjul i bindingsverk med stående panel utvendig. Fjøset er murt opp av slaggstein fra masovnen på Bærums Verk. Slaggsteinsveggene er blant de best bevarte på Bærums Verk. Begge slaggsteinsvegger ble restaurert i 2018.

Eplehaugen har også en godt bevart bakerovn i et eget bygg, antakelig av "nyere" dato. Dessverre er det fjernet en del murstein fra den, så den er ikke i brukbar stand. Bygningen rundt ovnen er godt bevart med nytt tak.

Husmenn[rediger | rediger kilde]

Plassen er fremdeles bebodd og ble restaurert i 2001. Plassen er holdt i sin opprinnelige stil. Eplehaugen hører inn under Løvenskiold konsernets eiendomsmasse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]