Polargeitrams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Epilobium latifolium»)
Polargeitrams
Chamerion latifolium på Grønland
Nomenklatur
Chamaenerion latifolium
(L.) Sweet
Populærnavn
polargeitrams
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenmyrteordenen
Familiemjølkefamilien
Slektgeitramsslekta
Økologi
Habitat: steder med stein og grus
Utbredelse: kjølige områder på den nordlige halvkule

Polargeitrams (Chamaenerion latifolium) er en flerårig urt i mjølkefamilien.

Den er lavere enn slektningen geitrams og blir bare 5–30 cm høy. Planten sprer seg med krypende formeringsrøtter, som er 2–9 mm tykke, og danner tette bestander. Stengelen er opprett og glatt. Bladene sitter spredt og er elliptiske, helrandete og med utydelige sidenerver. Blomstene er rosenrøde eller purpur, 35–55 mm store; de sitter opptil 7 sammen i en åpen, ensidig klase. Griffelen er kortere enn pollenbærerne, altså motsatt av forholdet hos geitrams.

Chamerion latifolium vokser på steinete steder ved bekker og elver. Utbredelsen er nesten sirkumpolar i Arktis og i fjellstrøk lenger sør, men den mangler i det meste av Europa. Arten finnes i nordlige Russland fra Novaja Semlja til Beringstredet, i Alaska, nordlige Canada og på Grønland og Island. Den finnes også i fjellområder sørover til Himalaya og Sierra Nevada i California. På islandsk heter den eyrarrós, og den er en av de få planteartene som vokser på Island, men ikke i Skandinavia og på De britiske øyer.

De sørlige fjellformene er tetraploide med 2n = 4x = 36 kromosomer, mens de arktiske plantene er oktoploide med 2n = 8x = 72 kromosomer. Den tetraploide formen er av og til blitt skilt ut som en egen art, Chamaenerion subdentatum, men denne arten er ikke lenger anerkjent.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 262. ISBN 82-512-0355-4. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Chamerion latifolium i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 7. oktober 2015.
  • «Chamerion latifolium». Flora of the Canadian Arctic Archipelago. Besøkt 7. oktober 2015. 
  • «Chamerion latifolium». Flora of China. Besøkt 7. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]