Enicocephalomorpha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enicocephalomorpha
Nomenklatur
Enicocephalomorpha
Populærnavn
Enicocephalomorpha
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
UnderordenTeger
Økologi
Antall arter: ikke i Norge
noe over 400 i verden, én i Europa
Habitat: mest på bakken
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Enicocephalomorpha er en gruppe blant tegene (Heteroptera). De tilhører nebbmunnene, der de blir plassert som noen av de mest primitive tegene.

Enicocephalomorpha-artene har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere hudskift (nymfestadier). Nymfene ligner mer og mer på de voksne (imago) for hvert hudskifte.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1 – 17 mm), stort sett avlange og slanke, gjerne brunlige teger. Hodet er betydelige lengre enn bredt, gjerne med én eller flere innsnevringer. Fasettøynene er vanligvis forholdsvis små, antennene består av fire ledd. Vingene er, dersom de er velutviklede, ikke tydelig oppdelte i ulike avsnitt, men former med reduserte eller helt uten vinger forekommer også hyppig. Frambeina er vanligvis omdannet til gripeorganer som de trolig bruker til å fange bytte.


Levevis[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om biologien til disse tegene, men der er etter alt å dømme rovdyr som jakter på små, virvelløse dyr. De finnes hyppigst på bakken, under steiner eller lignende. De artene som har velutviklede vinger flyr godt og kan danne store svermer.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]