Engelen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Engelen
Generell informasjon
Utgivelsesår2009
Prod.landNorge
Lengde120 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegissørMargreth Olin
ProdusentThomas Robsahm
ManusforfatterMargreth Olin
MusikkRagnar Samuelsson
SjeffotografKim Hiorthøy
KlippHelge Billing
Foran kamera
MedvirkendeMaria Bonnevie
Gunilla Röör
Antti Reini
Helene Michaelsen
Benjamin Helstad
Annen informasjon
BudsjettNOK 19 000 000[1]
Prod.selskapSperanza Film
Eksterne lenker

Engelen er en norsk dramafilm fra 2009. Den ble regissert av Margreth Olin, som også har skrevet manuset. Det er den første spillefilmen til Olin som ikke er en dokumentar. Filmens premiere foregikk under Filmfestivalen i Toronto i 2009, der den konkurrerte i Discovery-programmet.[2]

Filmen handler om «svik og kjærlighet, om å ta umulige valg og bryte blodsbånd. Om når avhengigheten er det trygge, og friheten er det skremmende.»[3] Maria Bonnevie spiller hovedrollen som den narkomane moren «Lea».

Filmen er basert på en dokumentar Olin filmet på slutten av 90-tallet, men som aldri ble gitt ut. Hun fulgte den narkomane Pia over flere år, men valgte å avslutte filmingen da Pia gikk inn i en sårbar prosess mot å bli nykter.[4] «Og da står du der og må velge mellom hva er viktigst for deg: kunsten eller livet? Og da kjenner du at det er selvfølgelig at det er livet. Hele ønsket om å være dokumentarist handler om en genuin respekt for enkeltmennesket, uansett hvem dette mennesket er. Det å ha stått i den valgsituasjonen kommer til å prege meg for alltid.»[5] Hun har sagt at den uutgitte dokumentaren er «det beste jeg noen gang har skutt».[5]

Filmen er norsk kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film.[6] De aksepterte nominasjonene ble kunngjort 25. januar 2011 og prisene delt ut 27. februar 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Engelen[død lenke] hos Norsk filmfond.
  2. ^ Olin får verdenspremiere i Toronto - artikkel på filmnettstedet Rushprint.
  3. ^ Engelen[død lenke] hos Norsk filmfond.
  4. ^ Engelen iblant oss - artikkel i Aftenposten 29. august 2009.
  5. ^ a b Kunsten eller livet? Arkivert 27. august 2009 hos Wayback Machine. - artikkel hos Kirkens Bymisjon, besøkt 30. august 2009.
  6. ^ Aftenposten 22. september 2010, besøkt 22. september 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]