Enemy of the State

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enemy of the State
Generell informasjon
Utgivelsesår1998
Prod.landUSA
Lengde2 t. 12 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiTony Scott
ProdusentJerry Bruckheimer
Chad Oman
Andrew Z. Davis
James W. Skotchdopole
ManusforfatterDavid Marconi
Foran kamera
MedvirkendeWill Smith
Gene Hackman
Jon Voight
Lisa Bonet
Regina King
Jack Black
Scott Caan
Prod.selskapTouchstone Pictures
Premiere16. november 1998 (USA)
18. desember 1998 (Norge)
Eksterne lenker

Enemy of the State er en amerikansk action-thriller med Will Smith, Gene Hackman og Jon Voight i hovedrollene. Regi er ved Tony Scott.

Handling[rediger | rediger kilde]

NSA (National Security Agency) er et mektig etterretningsorgan i USA som driver overvåkning av fiender av staten. De vil ha gjennom et forslag som vil gjøre det mulig for dem å overvåke uten begrensninger, noe som vil gjøre dem enda mektigere og samtidig svekke personvernet i USA betraktelig. Flere senatorer er imot dette, men NSA-folkene med Thomas Reynolds (Jon Voight) i spissen presser på. Da lederen for senatskomiteen nekter å gi seg, blir han drept av NSA-agenter anført av Reynolds. Drapet blir tilfeldigvis filmet, men fotografen blir oppsporet, jaktet ned og drept. Men før agentene får tak i filmen klarer han å gi fra seg til Robert Dean (Will Smith), uten at han merker det.

NSA-visedirektøren, Reynolds, setter inn masser av ressurser for å finne filmen. Han vil gjøre alt for å stoppe at Dean skulle finne ut at han har filmen og gå til pressen med informasjonen.

Dean finner plutselig at livet hans er snudd opp ned. Han mister jobben, alle kjente er overvåket, han blir dratt gjennom søla og agenter lurer rundt hvert hjørne med hypermoderne overvåkningsutstyr. Han må klare å holde seg et skritt foran, uten at han vet hvorfor dette skjer med akkurat han. Men, i skyggene lurer en hjelper, en tidligere ansatt i NSA som har levd i skjul siden slutten av 1970-tallet da han mer eller mindre forlot organisasjonen frivillig.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Enemy of the State er en "paranoia"- eller "storebror-ser-deg" film hvor man har fokusert ekstra mye på teknoligien, noe som omfatter sofistikert avlyttingsutstyr, satellittovervåking og andre høyteknologiske instrumenter som ligger forut i sin tid. Den inneholder også noe halsbrekkende og godt uttenkte jakt-scener.

DVD-arkivet skriver (2007): «Handlingen er like aktuell, om ikke enda mer nå i årene etter World Trade Center tragedien og påfølgende terroristaksjoner. Under påskudd av å kunne fange opp terrorister, har flere lover blitt, eller kommer til bli, vedtatt som tillater utvidede former for overvåkning – av oss alle i prinsippet». [1].

I rollene[rediger | rediger kilde]

Actor Role
Will Smith Robert Clayton Dean
Gene Hackman Edward 'Brill' Lyle
Barry Pepper David Pratt
Jon Voight Thomas Brian Reynolds
Regina King Carla Dean
Ian Hart John Bingham
Lisa Bonet Rachel F. Banks
Jason Robards Kongressmann Phillip Hammersley
Jake Busey Krug
Scott Caan Jones
Jamie Kennedy Jamie Williams
Jason Lee Daniel Leon Zavitz
Gabriel Byrne Fake Brill
Stuart Wilson Kongressmann Sam Albert
Jack Black Fiedler
Laura Cayouette Christa Hawkins
Loren Dean Loren Hicks
Dan Butler NSA Director Shaffer
Seth Green Selby
Tom Sizemore Pintero
Philip Baker Hall Attorney Mark Silverberg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]