Hopp til innhold

Eneas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eneas
Org.formAksjeselskap
Org.nummer980405540
Etablert1995
LandNorge

Eneas er et norsk konsern etablert i1995 med virksomhet innenfor salg av strøm og energitjenester mot bedriftsmarkedet. Selskapet er en av de 100 største bedriftene i Buskerud, målt i omsetning.[1] Selskapet er privateid, og består 260 ansatte og med virksomheter i NorgeSverige og Finland. Konsernet har sitt hovedkontor i Drammen, med kontorer i Trondheim og Strängnäs. Selskapets navn Eneas kom etter en fusjon i 2005 mellom Norsk Energirevisjon AS og Encom AS.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norge var først ute med liberalisering av kraftmarkedet i Skandinavia. Norsk Energirevisjon AS (NERAS) ble etablert i Drammen i 1995 av blant annet gründer Thomas Hakavik, som fortsatt er konsernsjef i Eneas. Bakgrunnen for etableringen var at mange bedrifter med stort energiforbruk hadde kostbare avtaler med energileverandørene.[trenger referanse]

I 1996 ble Encom AS etablert sammen med tjenesten Fellesmåling av næringsbygg. Konseptet ble basert på en forenkling av administrasjon og tilrettelegging for energieffektiv drift av bygg med flere leietakere, uten merkostnad for byggeier eller leietakere. Fellesmålingstjenesten er i dag markedsledende i Norge.

Selskapene fikk gjennom Energirevisjon og Fellesmåling utvidet kunnskap om muligheter for energieffektivisering av næringsbygg, og i 1998 signerte selskapet sin første Energy Performance Contract (EPC) med Aker Solutions der NERAS prosjekterte energieffektive tiltak.

I 1999 etablerte selskapet seg i Gøteborg og startet Energirevisjon for bedrifter i Sverige. Samme år ble callsenteret Neras Direkte AS startet i Trondheim der man solgte Energirevisjonstjenesten via B2B telemarketing, samt tok oppdrag for større eksterne aktører som blant annet Telenor.

Statoil kom inn på eiersiden i 2001 med fokus på å etablere flere energitjenester. NERAS hadde stor vekst i disse årene hvor man årlig hadde en dobling i omsetning. I 2005 arrangerte Thomas Hakavik en management buy-out og fikk inn nye strategiske investorer innen eiendom, som igjen satte større fart på utviklingen av energieffektivisering og EPC. I forbindelse med eierskifte fusjonerte Norsk Energirevisjon AS og Encom AS, det nye selskapet fikk navnet Eneas Energy AS.

I 2006 ble energieffektiviseringsselskapet Eneas Energy AB etablert i Strängnäs utenfor Stockholm, samtidig som Neras Direkte startet sin callsentervirksomhet i Østersund.

Eneas Energy AS kjøpte Intent AS i 2007. Etter dette har sentral driftskontroll (SD) vært en del av energieffektiviseringstjenestene til Eneas i Norge. Samme år startet konsernet sitt eget kraftforvaltningsmiljø med navnet Samkjøp. Samkjøp har per 2017 av 12 500 bedriftskunder i Norge og Sverige.[trenger referanse]

EnergiCompagniet AS ble kjøpt opp i 2009. EnergiCompagniet og Intent ble begge fusjonert inn i Eneas Energy AS.[trenger referanse]

Høsten 2010 kjøpte London-baserte Palamon Capital Partners Ltd. seg inn som største aksjonær i Eneas konsernet. Palamon er et private equity fond.

De siste årene har konsernet etablert Eneas Broker AS, som tilbyr samkjøp på forsikring, hvor SMB-kunder oppnår storkunderabatter, samt Costsavers AS som profesjonell innkjøpsorganisasjon for samme kundesegment. Det satses også på videreutvikling av samkjøps- og energitjenestene i Norge og Sverige.

Konsernet består i dag av flere selskap under Eneas Holding AS. Eneas sine samkjøpstjenester ligger under Eneas Services AS med datterselskaper og måling og energiadministrasjon ligger under Eneas Energy AS med datterselskaper.

Sommeren 2016 solgte Palamon sine aksjer i Eneas konsernet til Norvestor som nå er største aksjonær. Norvestor er et private equity fond, med hovedsete i Oslo, Norge.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.laagendalsposten.no/nyheter/de-100-storste-bedriftene-1.8092510
  2. ^ «Om Eneas - Eneas Norge». Eneas Norge (engelsk). Arkivert fra originalen 13. oktober 2016. Besøkt 10. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]