Endurance (krater)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Opportunity ser ned i Endurance-krateret

Endurance-krateret er et nedlagskrater som Mars-roveren Opportunity besøkte på Mars i 2004. Krateret er lokalisert på Meridiani Planum.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Vitenskapfolkene ga krateret navnet sitt etter skipet Endurance som seilte til Antarktis i en ekspedisjon organisert av Ernest Shackleton.

Oppdagelser i krateret[rediger | rediger kilde]

Omtrent riktige farger av Karatepe.
Et konstruert bilde som viser Opportunity nede i Endurance-krateret ved Burns Cliff

Mars-roveren kjørte ned i det indre av krateret på Sol 134 (15. juni 2004) og forlot krateret igjen på Sol 315 (14. desember). I løpet av denne tiden passerte roveren flere hindringer, bratte bakker og bakglatte hjul som følge av å kjøre på løs sand. Etter å ha ankommet krateret, utførte roveren en undersøkelse av det, for å planlegge hvordan en skulle studere geologien der. Et sted med navnet Karatepe ble valgt for å kjøre ned i krateret og undersøke lagdelingen av steinen der.

Opportunity kjørte så lenger ned i krateret for å undersøke sand-dynene der. Det ble bestemt å ikke kjøre opp i dynene, av redsel for å sette seg fast permanent. I stedet gjorde Opportunity noe arbeid på noen steiner som omringet sanddynene, før en kjørte tilbake til kanten av krateret. På veien undersøkte roveren en stein med navnet Wopmay som sørget for uomtvistelige bevis for at steiene nær bunnen av krateret var påvirket av vann før og etter krateret ble formet av et nedslag der. Roveren kjørte så videre mot Burns Cliff. Burns Cliff, oppkalt etter forskeren Roger Burns fra MIT, ble studert nærmere av Opportunity. Glatte flater hindret roveren i å komme nær nok til å bruke robot-armen sin, men høyresolusjons-bilder ble tatt med Pancam. Det viste sedimentlag som kunne indikere væske-depositt. Lagene i Burns Cliff ville senere bli gjenfunnet på sørsiden av krateret, noe som viste at det var en geologisk formasjon.

Burns Cliff var den siste stoppen inne i Endurance. Roveren hadde noen problemer med å komme seg ut på grunn av glatte flater, men klarte det. Etter å ha kommet opp av krateret kjørte den videre mot varmeskjoldet sitt.

Panorama-bilde av Endurance-krateret

Våt historie[rediger | rediger kilde]

Opportunity tilbragte nesten et halvt år med utforsking av Endurance-krateret. I løpet av denne tiden, sørget dataene som ble samlet inn av mars-roveren for en stor økning av kunnskapen om vann-forekomster på Meridiani Planum, i tillegg til bekreftelsen av at der hadde vært flytende vann der tidligere. Endurance-krateret ga vitenskapsfolkene også en samling av stein av denne delen av Mars som viste at flytende vann ikke bare hadde vært tilstede på Mars-overflaten en gang, men var en del av en periodisk syklus på planeten, og var ikke permanent til stede, men flommet over landskapet for deretter å tørke ut igjen. Tolkningen av dataene fra materialer slik som sulfater i Endurance sine utspring, fikk vitenskapsfolkene til å tro at denne grunne sjøen var trolig mere syrlig i natur, men kunne ikke utelukke at liv hadde vært tilstede.

Andre kratere besøkt av Opportunity[rediger | rediger kilde]

   

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]