Eagle (krater)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 1°57′S 354°28′Ø

Opportunity ser tilbake på Eagle Crater

Eagle-krateret er et lite nedlagskrater som Mars-roveren Opportunity landet i på Mars i 2004. Krateret er lokalisert på Meridiani Planum. Vitenskapsfolk var glade for at Opportunity landet der den gjorde, da krateret innehold utspring av steiner, som hjalp til med å bevise at Meridiani hadde en gang vært bunnen av en sjø.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet har tre ulike referanser: til ære for den første bemannede romskip som landet på Månen; til ære for landet som sendte Opportunity dit (USA), hvis symbol er en ørn; og den tredje er golf-referansen "eagle", der en refererer til et golfslag to under par. Den tredje referanse begynte med at vitenskapsfolk beskrev landingen av Opportunity i Eagle til å være "a hole in one".

Oppdagelser i krateret[rediger | rediger kilde]

Eagle crater on the Mars PIA05163.jpg
Dette panorama av Eagle-krateret viser stein-overflater, som en tror har opprinnelse fra vann.
"Blåbærene" som Opportunity oppdaget.

Vitenskapfolkene involvert i ferden var fascinerte av mengden av stein-utspring overalt i krateret og materialene i selve krateret. Ved nærmere undersøkelser av utspringene, viste lagene seg å være ikke noe tykkere enn en menneskelig finger, ble det bekreftet at Meridiani Planum var en gang en gammel, men syrlig og salt-holdig sjø[1], selv om mye av denne informasjonen om dette ikke ville bli funnet før flere måneder senere, når Opportunity besøkte det mye større Endurance-krateret lenger øst. Hematitten, som en hadde observert fra verdensrommet, noe som var med på å bestemme hvor Opportunity skulle landes, ble funnet til å være innekapslet i millioner av små hematitt sfærer, som fikk kjølenavnene "blåbær" av vitenskapsfolkene, på grunn av dere form, selv om de var svært mye mindre enn riktige blåbær. Disse sfærene ble funnet, ikke bare i selve Eagle-krateret, men ut over hele området ellers. Opprinnelsen av "blåbærene" ble snart funnet. De så ut til å bli erodert ut av stein-utspringene av vinden. Bilder fra roverens mikroskop avdekket "blåbær" i ulike stadier i denne prosessen, med mesteparten fullstendig separert fra steinen, men noen fremdeles festet med en liten "stilk".

Detaljer i krateret[rediger | rediger kilde]

Flere steiner og utspring ble undersøkt av Opportunity sine instrumeneter. De ble gitt uformelle navn av vitenskapsfolkene, bl.a:

  • «Berry Bowl», et utspring rikt på Marsiske sfærer
  • «Carousel», et lagvist utspring som mest trolig har blitt laget i et vått miljø.
  • «Cookies 'N' Cream», en mørk jordområdet nær «Carousel»
  • «El Capitan», et annet lagvis utspring
  • «Last Chance», et annet lagvis utspring

Disse kan alle sees i panoramaet overfor.

Andre kratere besøkt av Opportunity[rediger | rediger kilde]

   

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]