Emulgator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En emulgator, også kalt et tensid, er et stoff som letter dannelsen av emulsjoner og stabiliserer dem. Emulgatorer består av molekyler med en hydrofil (vannelskende) og en lipofil (fettelskende) del. Den lipofile delen vendes mot fettstoffer, mens den hydrofile delen er i kontakt med vannet rundt. En fettdråpe kan på den måten stabiliseres i vann ved å bli overtrukket av en tynn emulgatorhinne.

Emulgatorer blir brukt som hjelpestoffer, slik at to ikke blandbare stoffer, for eksempel olje i vann, kan omdannes til en emulsjon. Dessuten kan de brukes til å stabilisere kjemiske suspensjoner. Blant de kunstig fremstilte emulgatorer kan man nevne såpe, og blant de naturlige er lecitin det mest kjente. Men også mange proteiner virker som emulgatorer, for eksempel melkeproteinet kasein.

Emulgatorene har forskjellig kjemisk struktur, og de kan deles i ikke-ioniske (det vil si pH-uavhengige) og ioniske emulgatorer. De ioniske kan igjen deles i anioniske og kationiske stoffer.

Emulgatorer brukes ofte under navnet tensider som hjelpestoffer i farmasi, næringsmiddelproduksjon, oljeindustri, rengjøring, i kosmetikk og i alle sammenhenger hvor det dreier seg om å blande fettstoffer og vann.

Emulgatorer som brukes i næringsmidler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]