Emmy Sonnemann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emmy Sonnemann

Emma Johanna Henny Sonnemann (født 24. mars 1893 i Hamburg, Tyskland, død 8. juni 1973 i München) var en tysk skuespiller.

Sonnemann var datter av en rik kjøpmann i Hamburg og arbeidet som skuespiller ved nasjonalteatret i Weimar. Hun ble Emmy Köstlin da hun i 1916 giftet seg med skuespilleren Karl Köstlin, men de ble senere skilt.

Sonnemann var gift med Hermann Göring i årene 1935 til 1946, og da de giftet seg var Adolf Hitler til stede som forlover. Göring og Sonnemann fikk datteren Edda sammen, født 2. juni 1938.

Emmy Göring fungerte som Hitlers vertinne ved en rekke offisielle sammenhenger i tiden fram til andre verdenskrig. Som hustru til en av Tysklands rikeste og mektigste menn, nøt hun en sjelden luksustilværelse til langt inn i krigen og tilbrakte tiden på ektemannens slott og herskapsboliger i Østerrike, Tyskland og Polen. Hun var en av de store mottakerne av kunst som ble konfiskert av nazistene fra jøder og andre de anså som sine fiender. Datterens fødsel ble feiret ved at mannen beordret 500 fly fra Luftwaffe til å fly over Berlin.

Etter andre verdenskrig ble Emmy Sonnemann dømt for sin kontakt med det nazistiske styret til et års fengsel, samt yrkesforbud ved film og teater i fem år, samt at 30 % av hennes eiendommer ble konfiskert.

Da ektemannen døde i Nürnberg bodde hun og datteren i en rom roms hytte uten innlagt vann eller elektrisitet, og hun eide kun to kjoler. Da hun ble løslatt, fikk hun tak i en nybygget leilighet i Berlin, hvor hun bodde resten av livet.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 1935 – Oberwachtmeister Schwenke
  • 1934 – Wilhelm Tell
  • 1932 – Goethe lebt...!

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]