Emil Skartveit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emil Skartveit
Født10. nov. 1963Rediger på Wikidata (59 år)
Beskjeftigelse Journalist, forfatter, biografRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Emil Skartveit (født 10. november 1963) er en norsk journalist, forfatter og salmedikter. Han ble tidlig med i Frelsesarmeen i hjembyen Stavanger, og var også offiser i Frelsesarmeen i flere år. I 2022 begynte han som daglig leder ved hovedkontoret til Metodistkirken i Norge.

Han har i perioden 2007-2012 skrevet musikkspillene Grieg i 100, Mozart i 100, Beethoven i 100, Bjørnstjerne i 100 og julespillet Finn Englius Fant og jakten på den høye C med musikk av komponist Geir Knutson (f. 1954) til bruk i grunnskolen. Dette spillet er også omskrevet til en julefortelling og gitt ut som bok til advent i 2012. Skartveit og Knutson var våren 2012 også ute med oppfølgeren Finn Englius Fant og nøkkelen som forsvant. Musikkspillet handler denne gang om framtidens miljøutfordringer. I september 2014 kom også musikkspillet Blokkfløyta som var lei seg, et spill mot mobbing beregnet for 1-3 klasse, ut. Et nytt musikkspill, denne gang om Michelangelo (Michelangelo i hundre) kom ut i desember 2014 og er skrevet sammen med Asbjørn Riibe og Rune Berg, begge to kjente singer/songwritere.

I 2014 skrev Skartveit musikalen Frans for Jeløy folkehøyskole som handler om Frans av Assisis møte med dagens overflodssamfunn. I 2017 hadde han premiere på musikalen Othilie, om Frelsesarmeens legendariske frelsesoffiser Othilie Tonning som av VG i 2014 ble kåret til en av Norges viktigste personer de siste to hundre år. Også denne musikalen ble skrevet for Jeløy folkehøyskole.

Korverk[rediger | rediger kilde]

Skartveit har skrevet tekster til korverk komponert av komponister som Yngve Slettholm, Fredrik Sixten og Kristian Hernes. Han har også skrevet en rekke salmer sammen med kantor og komponist Stein Skøyeneie i Sagene menighet. Fra høsten 2012 til våren 2016 samarbeidet han med jazzpianisten Tord Gustafsen om en serie poetiske refleksjoner i Sagene kirke.

Siden 1994 har Skartveit skrevet tekster til en rekke plater.

I 2015 skrev han teksten til "The fleeing child is Jesus", en annerledes juletekst, som en kommentar til flyktningesituasjonen i Europa. Teksten ble tonesatt av Fredrik Sixten og fremført i Sverige, Norge, Tyskland, Nederland, USA, Australia og New Zealand. Korverket ble i november 2016 innspilt på cd av Canticum Chamber Choir fra Brisbane, Australia.

Salmer[rediger | rediger kilde]

I 2006 vant han den nynorske feiringssalmekonkurransen arrangert av Nynorsk Kultursenter i Ørsta med dåpssalmen «Guds barn, nett no». Denne og flere av de øvrige salmene Skartveit skrev sammen med Skøyeneie, er nå samlet i den illustrerte salmeboken Som barn av jord som ble utgitt på Eide forlag i forbindelse med gjenåpningen av Sagene kirke 10. oktober 2010. Skartveit er også representert med fem salmer og en oversettelse i Frelsesarmeens nye sangbok (2010.)

Våren 2009 ga han, sammen med komponist Egil Weider Hartberg, ut barnesang-samlingen "Glad i deg" som er 17 sanger både i nynorsk og bokmålsversjon. Et salmeprosjekt, sammen med William Kristoffersen fra dansebandet Ole Ivars, ble utgitt for trestemmig kor høsten 2012. I desember 2012 kom også 10 korverk (Cantando musikkforlag) av den engelske komponisten Bob Chilcott ut i Norge, med Skartveit som oversetter. I boka Musikk til bryllupet - Jeg elsker dig (Norsk musikkforlag 2013) er han representert med fire tekster.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

Videre er han forfatter av bøkene Øyeblikk av evighet (1999) og Jeg er ingen blomst som kom sommeren 2008. Førstnevnte er en samling korte betraktninger, mens den sistnevnte er en biografi over frelsesoffiseren og hymnologen Haakon Dahlstrøm. Emil Skartveit er også redaktør for bønneboken La oss be som kom til advent i 2008 og andaktsboken Under Guds vern (2009). Boken Fylliker er også folk - historien om Frelsesarmeens rusomsorg i Oslo ble utgitt i november 2011. Skartveit har også skrevet et kapittel i boka Så lenge ... (2012) om Frelsesarmeens grunnlegger, William Booth, utgitt av Frelsesarmeens historiske selskap og to kapitler i Frelsesarmeens 125-årsjubilieumsbok som ble utgitt i 2013.

Høsten 2013 kom bøkene, Herre Gud! (Eide forlag) og Det skjer jo ikke meg (Frelsesarmeens rusomsorg). I 2015 ga han ut en bok om Frelsesarmeens menighet i Sogndal i forbindelse med menighetens 100-årsjubileum.

Høsten 2017 er han, sammen med Benjamin Nærstad-Brekke, redaktør for boka "Ekte kamper" som utgis av Frelsesarmeen i forbindelse med VM i gatefotball. Mesterskapet ble gjennomført i Oslo samme året. I tillegg har han skrevet teksten til voice over stemmen i Hallvard Bræins film "Fotball eller livet" som er en dokumentarfilm over samme mesterskap.