Elverum Bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Elverum Bryggeri ble etablert i 1855, og kom i gang 1858. Bak det hele sto kjøpmann Jacob Christiansen. Det brant ned i 1861, men ble bygget opp igjen umiddelbart. Særlig bayerølet ble populært. I 1890 ble Elverum Bryggeri kjøpt opp og tatt over av Hamar Bryggeri, og skiftet i 1909 navn til Elverum Bryggeri og Mineralvann, som siden opphørte i 1949. Fra denne perioden og frem til midten av 1970-tallet fungerte lokalene i Elverum som distribusjonslager for Hamar bryggeri.

De gamle husene ble kjøpt, restaurert og påbygd av firmaet Y. Christensen til hva det er i dag. Det har i mange år vært restaurant og selskapslokaler i flere etasjer. Rica-kjeden hadde både bryggerikjelleren og bryggeriloftet.

I dag er det bowling i kjelleren, der flere av lagercellene for korn fortsatt er intakt. Videre er det et elektrofirma, trykkeri, legesenter, dyrlege barnehage og flere leiligheter i bygningen. Det opprinnelige bryggeriet er nå bare en liten del av det store bygningskomplekset, men det har beholdt det særpregede utseendet. Den nye bygningsmassen er også bygget i en stil som passer godt sammen med det gamle.