Elveniøye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elveniøye
Elveniøye
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lampetra fluviatilis
Norsk(e) navn: elveniøye
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Kjeveløs fisk
Orden: Hyperoartia
Familie: Niøyer
Slekt: Lampetra
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: anadromt, ferskvann
Utbredelse: Europas atlanterhavskyst

Elveniøye er en art i gruppen niøyer som finnes i elver langs den europeiske atlanterhavskysten fra Middelhavet i sør og nord til Bergen. Arten er også utbredt i Østersjøen. Den hører til de mer økonomisk viktige artene kjeveløse fisk, og regnes som en delikatesse mange steder i Vest-Europa.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Elveniøye er bronsebrun eller grønnaktig til grå på ryggen, lysere med toner av grønt på sidene og hvitaktig med mørke prikker på buken. En kan skjelne den fra bekkeniøye på at den har klart definerte mellomrom mellom ryggfinnene.

Størrelsen varierer fra 20 cm opp mot en halv meter, med registrert maksimalvekt på 150 g.

Levesett[rediger | rediger kilde]

Elveniøye er generelt sett anadrom, men det finnes også rene ferskvannsbestander, blant annet i Mjøsa. De voksne fiskene lever stort sett i brakkvann, i elvemunninger eller i havet, men ikke så langt fra land som havniøye. Larvene filtrerer som andre arter niøyer omgivelsene for mikroskopiske næringspartikler.

Gytetiden er i april-juni. Fisken graver gytegrop på sand- eller grusbunn i rennende vann med vannføring på 1-2 m/sekund. De gyter i grupper; gytegroper med opp til 50 individer er registrert. Etter fullført gyting dør de voksne i løpet av to uker.

Larvene klekkes ut av eggene etter 10-14 dager, og ligger nedgravd i 3-6 år før de blir voksne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]