Elveblest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elveblest
Område(r)Dermatologi, allergologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeL50
ICPC-2S98
DiseasesDB13606
MedlinePlus000845
eMedicine762917
MeSHD014581

Elveblest (urticaria) er en allergisk hudreaksjon som gir et karakteristisk uregelmessigformet, blekrødt, vablete utslett. Utslettet kan dukke opp på svært kort tid og kan vare i få timer og forekommer sjelden over lang tid. Elveblest trenger ikke å være utslett, men det kan også være små røde flekker. Elveblest viser seg vanligvis på lårene. Det gir oftest kløe. I noen tilfeller av elveblest, kan også angioødem forekomme, en dypere hudreaksjon som gir diffuse hevelser, spesielt i øyelokk, lepper og tunge.[1]

Årsaker[rediger | rediger kilde]

  • Psykisk stress
  • Fysiske forhold som kulde, varme, vann, sol, svette, vibrasjon og trykk mot huden.
  • Matvarer: Egg, skalldyr, nøtter, frukt og tilsetningsstoffer.
  • Ting man puster inn: Pollen, dyrehår og husstøv.
  • Medisiner: blant annet acetylsalisylsyre, betennelsesdempende medisiner, antibiotika og morfin.
  • Sykdommer, blant annet infeksjoner, høyt stoffskifte og diabetes.
  • Insektstikk
  • Bivirkning fra ulike medikamenter

Har man stadig tilbakevendende utslett eller hevelser i mer enn 6 uker, betegner man tilstanden som kronisk. De fleste som får kronisk elveblest blir bra igjen etter 3-6 måneder, mens noen opplever utbrudd av elveblest hele livet. Utslettene kan komme hvor som helst på kroppen. Nye utslett kan oppstå og forsvinne kontinuerlig. Kløende, lyserøde eller hvite forhøyninger i huden av ulik størrelse og form.

Når utslettet utløses frigjøres det histamin fra mastceller. Det er histaminet som gir rødheten, kløen og hevelsen. Ved bruk av allergimedisiner/antihistaminer, blokkeres de reseptorene/virkestedene der histamin fester seg og gir virkningen.

Elveblest er en svært vanlig hud-reaksjon, som over 15 % av oss vil oppleve en eller annen gang i livet. Akutt elveblest forekommer hyppigst i barneårene. Barn fra 6-14 år med denne sykdommen, bør holdes vekk fra skole/barnehage i 2-4 dager uten at de går ut. Grunnen til at de ikke kan gå ut, er at hudcellene må unngå fuktighet og aktivitet. Det samme gjelder elveblest av allergiske årsaker. Sykdommen vil fortsatt være der i 2-3 dager etter at utslett og kløen har gått bort. Den kroniske varianten rammer flest voksne, mens eldre sjelden opplever denne hudlidelsen. Kvinner får elveblest tre ganger så hyppig som menn.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Behandling av elveblest går for det meste ut på å finne utløsende årsak, og fjerne denne, hvis mulig. Ellers prøver man å lindre symptomene og utelukke annen sykdom som kan forårsake elveblest.

Lege kan forskrive kløestillende antihistaminer som kan brukes for å redusere plagene. Ved kraftige utbrudd kan legen også foreskrive kortison, men effekten er usikker. Behandling med UV-stråling kan forsøkes ved kronisk elveblest, men også her er effekten varierende. Både utslettet og kløen kan dempes med antihistamin-tabletter (allergitabletter), for eksempel Zyrtec, Clarityn, Versal eller Kestine.

Kraftige akuttilfeller kan behandles med kombinasjonen av kortisontabletter og allergitabletter (2+2 x 2) i to dager. Kløen dempes med flytende xylocain som er lett å få utover større områder. Mindre områder med salve/krem som elocon, eurax o.l.

Referanser[rediger | rediger kilde]