Elsfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elsfjord

Elsfjord er en tidligere kommune i Nordland. Den tilhørte Mo herred 1. januar 1838, og ble en del av Hemnes herred i Sør-Ranen sogn, da dette ble skilt ut 13. mars 1839. Den 15. april 1929 ble Elsfjord skilt ut fra Hemnes som en selvstendig kommune. Den ble innlemmet i Vefsn kommune 1. januar 1962, og har frem til idag utgjort en grend i Vefsn. Denne justeringen av kommunegrenser viser hvordan bygdene tidligere var knyttet sammen sjøveien, mens det i dag er nærhet til omverdenen ved hjelp av veinettet som betyr mest.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Elsfjord ligger i Vefsn kommune i bunnen av Elsfjorden, som er en fjordarm av Ranfjorden. Elsfjord grenser mot Hemnes kommune i nordvest på fjellet Toven, og i øst på fjellene; Selhornet, Grønfjellet og Korgfjellet. På vestsiden av fjorden ligger Elsfjorden naturreservat.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Elsfjord stasjon og den vakre utsikten over Elsfjorden.

I Elsfjord lå frem til 1945 sluttpunktet for den ferjefrie strekningen av riksveien nordover fra Oslo (siste biten er idag fylkesvei 7316). I Elsfjord var det fra 1931 ferjeforbindelse til Hemnesberget og vei til Mo i Rana. Fergetrafikken ble avsluttet da veien over Korgfjellet åpnet. Nordlandsbanen passerer Elsfjord, men stasjonen i Elsfjord er nedlagt og stasjonen i Drevvatn lenger sør har bare et begrenset antall stopp.

Annet[rediger | rediger kilde]

Elsfjord kirke er bygd i 1955.

I Elsjord finnes det enkelte forekomster av jernmalm, men det foregår ingen utvinning.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]